Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy stavitelství a architektury (ZSA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZSA - Základy stavitelství a architektury, Fakulta stavební, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámení s vývojem stavitelství, architektury a stavbou měst s důrazem na vývoj konstrukce v jednotlivých historickýchobdobích.

Osnova

1. Stavitelství a architektura – význam a úkoly, základní stavební terminologie2. Stavební formy pravěku a starověku (starší doba kamenná až bronzová, mimoevropské oblasti, Egypt)3. Stavební formy starověku (antické Řecko)4. Stavební formy starověku (antický Řím)5. Ukázky vybraných staveb a shrnutí - starověk6. Stavební formy středověku (křesťanská antika, předrománské období, Byzanc)7. Stavební formy středověku (románský sloh)8. Stavební formy středověku (gotika)9. Ukázky vybraných staveb a shrnutí - středověk10. Stavební formy novověku (renesance)11. Stavební formy novověku (baroko)12. Stavební formy novověku (klasicismus, romantismus a historismus)13. Ukázky vybraných staveb a shrnutí - novovověk14. Úvod do stavebních a konstrukčních systémů.

Literatura

Koch, W.: Evropská architektura, Univerzum 2008Bukovský, J., Haas F. Nauka o projektování – přehled vývoje architektury a stavebnictví, Brno: Vysoké učení technické,1990.B. Syrový: Architektura svědectví dob. Praha 1974. (Kapitoly o dějinách české architektury.)

Požadavky

Žádné

Garant

Ing.arch. Aleš Student

Vyučující

doc. Ing. Martina Peřinková, Ph.D.