Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy systémové techniky budov (ZSTB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZSTB - Základy systémové techniky budov, Fakulta stavební, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je motivovat studenty, aby byli schopni aplikovat získané poznatky principů fungování základníchtypů systémové techniky budov (ZSTB) při návrhu sběrnicové elektroinstalace v domě. Studenti budou schopni analyzovatdaný problém, vykalkulovat náklady, provést specifikaci a obhájit projekt.

Osnova

Přednášky:1. Základy měření elektrických a neelektrických veličin. Základy logického řízení.2. Základní požadavky regulačních zařízení ve stavební technice a signalizační zařízení. Příklady z oblasti regulacevytápění, bezpečnostních čidel. 3. Způsoby a principy realizace systémové techniky budov. Porovnání realizace klasické a sběrnicové elektroinstalacev budovách. Vlastnosti mikrosystémů a možnosti jejich použití pro realizaci systémového řízení v budovách.4. Popis sběrnicového systému Nikobus 5. Základní pravidla zpracování projektu pro vybavení budov systémy sběrnicové techniky, tvorba dokumentace.6. Provozně technické funkce v budovách a bytech.7. Přehled norem, používaných v oblasti systémové techniky vybavení budov a bytů. Přehled firem na trhu, zabývající se problematikou systémů sběrnicové elektroinstalace a jejich produktů, specifikace, cenové relace.Osnova praktické (laboratorních) cvičení: 1. Úvod do předmětu a bezpečnostní školení. 2. Logické řízení s mikrosystémem LOGO!, realizace praktické úlohy.3. Sběrnicový systém Nikobus, světelná domovní instalace. Seznámení se s moderními způsoby komunikace. (videotelefon)4. Měření na snímačích teploty, měření síly pomocí tenzometrů zapojených do můstku.Instruktážní a výukové filmy. Osnova teoretické (početní) cvičení:1. Řešení praktických příkladů na logické řízení.Osnova ostatní - projekty, práce: 1. Projekt: Návrh sběrnicové elektroinstalace v rodinném domě pomocí sběrnicového systému Nikobus.

Literatura

1. Smejkal J. a kol.: Elektrotechnika. Skripta VUT Brno, FS, 19912. Dvořáček K., Sládek D.: Elektrické instalace v bytové a občanské výstavbě. Dílenská příručka, sv. 5. STRO-M Praha, 1996,3. Bothe R.:Inteligentní elektroinstalace budov - systém Nikobus, fy Moeller, Ústí nad Orlicí, 20044. Daniels K.: Technika budov, příručka pro architekty a projektanty. Java group, v.o.s., Bratislava 20035. Tkotz K.: Příručka pro elektrotechnika. Europa Sobotáles, Praha 2006

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Tomáš Novák, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Vítězslav Stýskala, Ph.D.Ing. Jan Vaňuš, Ph.D.