Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hydromechanika (FBI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FBI - Hydromechanika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se seznámí s principy proudění tekutin a jejich aplikací na jednorozměrné potrubní systémy, dále budouschopni specifikovat hydrodynamická čerpadla v hydraulických obvodech, řešit neustálené proudění a hydraulickýráz v potrubním systému.

Osnova

Teorie strojů pro transport kapalin: čerpadla hydrodynamická, měrná energie, účinnost,Eulerova rovnice, ztráty v čerpadle, charakteristika, sací výška, čerpadlo při změně otáček,spolupráce čerpadel, měření čerpadel, čerpadla zvláštní, plynotlaká, mamutky, proudováčerpadla, jejich aplikace v požární technice, účinnost a charakteristiky. Potrubí a potrubní sítě, třecí a místní ztráty, potrubní sítě větvové a okruhové, algoritmizace výpočtu sítí, metoda Hardy-Cross. Vodní ráz a nestacionární proudění, matematický model a jeho řešení. Výpustná zařízení, teorie odstředivé trysky ajejí rozprašovací schopnost. Základy teorie SHZ.

Literatura

Kozubková, M a kol.: Základy hydromechaniky a zásobování hasivy, skripta, VŠB-TU Ostrava, Ostrava 2007, 182 str.,ISBN 80-86634-53-1 KOZUBKOVÁ, M.: Dynamika 2003, el. skripta, VŠB Ostrava, 2003, 109 s.NOSKIEVIČ, P.: Modelování a identifikace systémů. Montanex a.s., Ostrava, 1999, 275 s., ISBN 80-7225-030-2 DRÁBKOVÁ, S. a kol. Mechanika tekutin. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 2007. 248 s. (Elearningová učebnice). ISBN 978-80-248-1508-4 .

Požadavky

Žádné

Garant

prof. RNDr. Milada Kozubková, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Milada Kozubková, CSc.