Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální chemie hoření a výbuchu (FCHHV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCHHV - Fyzikální chemie hoření a výbuchu, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

definovat termodynamické veličiny, termodynamické zákony- popsat chemické rovnováhy - sledovat závislost rovnovážné konstanty na vnějších faktorech (vliv teploty, tlaku) - aplikovat Le Chatelierův princip (vliv teploty, tlaku, počátečního složení a inertních látek na rovnovážné složení) - sledovat fázové rovnováhy – podmínky fázové rovnováhy, Gibbsův fázový zákon, fázové rovnováhy čistých látek a směsí- definovat a používat základní principy chemické kinetiky - reakční rychlost, kinetická rovnice, reakční řád, rychlostní konstanta, teorie reakčních rychlostí - popisovat základní kroky heterogenního procesu - fyzikální procesy limitující kinetiku heterogenního děje, difúze, Fickovy zákony, adsorpce, adsorpční izotermy- aplikovat chemickou termodynamiku a kinetiku na procesy hoření výbuchu a hašení

Osnova

Termodynamické a kinetické charakteristiky hoření a výbuchu. Reakční, spalná a výbuchová tepla, závislost na teplotě,maximální reakční teplota. Rovnovážné stavy chemické a fyzikální. Vlastnosti hořlavin a výbušin, jejich termochemickécharakteristiky. Kyslík a vzduch pro hoření a výbuch, kyslíkové číslo. Složení produktů hoření a výbuchu, tepelnéefekty, tlak a teplota. Izobarická a izochorická výbuchová teplota. Měrné teplo požáru. Mechanismus reakcí hoření a výbuchu. Teorie řetězových reakcí. Tepelný mechanismus, kinetika adiabatické reakce. Tlakové, koncentrační a teplotní meze výbuchu. Indukční periody. Potlačení výbušnosti inertizací. Plamen. Fyzikální charakteristiky. Difúzní, kinetický, laminární a turbulentní plamen, rozložení teploty v plameni.Stabilita plamene. Hoření plynných, kapalných a tuhých látek. Hoření disperzních soustav. Mechanismus výbušných přeměn, explozivní hoření, výbuch II.řádu, detonace. Rázová vlna, vznik, šíření. Hydrodynamická teorie detonace. Fyzikálně-chemické principy hašení. Tepelný a teplotní režim požáru. Hasiva a jejich fyzikálně-chemické vlastnostia působení. Zřeďování, ochlazování, přerušení, retardace. Vlastnosti koloidních soustav při hoření a hašení.

Literatura

Atkins,P.W., Fyzikálna chémia. STU, Bratislava 1999. Kalousek,J.:Základy fyzikální chemie hoření, výbuchu a hašení. Edice SPBI Spektrum, Ostrava, 2000 (II. vydání)

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Jana Dobrovská, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jana Dobrovská, CSc.