Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální chemie pro technologickou praxi (FCHTP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCHTP - Fyzikální chemie pro technologickou praxi, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- aplikovat termodynamické veličiny a termodynamické zákony v praxi- analyzovat a optimalizovat chemické rovnováhy pro vybrané technologické procesy- sledovat fázové rovnováhy ve vícesložkových heterogenních soustavách - aplikovat kinetické parametry pro popis významných chemických technologických a environmentálních dějů- charakterizovat disperzní soustavy

Osnova

Předmět je zaměřen na aplikace zákonů chemické termodynamiky a reakční kinetiky v chemických, případně enviromentálníchtechnologiích. V tomto smyslu jsou vykládány reálné plyny, tepelné kapacity, reakční tepla a jejich teplotní závislosti,termodynamické stavové funkce, entalpické bilance, kritéria termodynamických rovnováh, rovnováhy chemických reakcía fyzikálních dějů, faktory ovlivňující dané rovnováhy. Fázové rovnováhy se zabývají jednosložkovými i vícesložkovýmisoustavami, formulují intenzivní kritéria rovnováh v kondenzovaných soustavách, systémech kapalina – pára, tuhálátka – pára, definují parciální molární veličiny, chemický potenciál. Součástí termodynamiky jsou rovněž roztokya popis jejich chování.V kinetice je definován pojem reakční rychlosti a možnosti jejího experimentálního měření pro homogenní a heterogenníchemické reakce. Difúzní, adsorpční děje a přehled možností jejich matematického řešení. Samostatnou kapitolu tvořídisperzní soustavy – jejich členění, charakterizace, vlastnosti a význam. Výběr kapitol bude přizpůsoben orientaci doktorské disertační práce a bude doporučena další speciální monografickáči časopisecká literatura.

Literatura

ATKINS, P.W. Fyzikálna chémia. Bratislava: STU, 1999.http://www.whfreeman.com/pchem7/index.htm BRDIČKA, R., DVOŘÁK, J. Základy fysikální chemie. Academia, Praha 1977.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Jana Dobrovská, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jana Dobrovská, CSc.doc. Ing. Lenka Řeháčková, Ph.D.