Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena a epidemiologie (HaE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HaE - Hygiena a epidemiologie, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Pochopit postavení hygieny a epidemiologie v soustavě věd o zdraví člověka (jednota organismu a prostředí);Znát organizaci a úkoly hygienické služby a její činnost v praxiPochopit odbornou a legislativní základnu jednotlivých oborů a jejich význam pro ochranu veřejného zdraví. Pochopit základy epidemiologické metody práceZískat základní poznatky z epidemiologie obecné i speciální a pochopit význam protiepidemických opatření ve zdravotnicképraxi.

Osnova

Přednášky:Hygiena a epidemiologie jako preventivní obory. Definice, náplň, úkoly. Dozor a dohled, preventivní a běžný hygienický dozor. Zásady primární a sekundární prevence. Determinanty zdraví, jejich výskyt v životním a pracovním prostředí, metody studia zdravotního stavu. Základy hygieny životního prostředí. Vnitřní prostředí budov. Hygiena práce a pracovní lékařství. Definice a náplň, rizikové faktory pracovního prostředí. Metody posuzovánírizikovosti pracovního prostředí. Pracovně lékařská péče.Biologické účinky vybraných rizikových faktorů pracovního prostředí. Základy hygieny výživy.Hygiena dětí a dorostu Všeobecné hygienické požadavky na zařízení pro děti a dorost.Obecná epidemiologie, základy metodologie a biomedicíncké statistikySpeciální epidemiologiePreventivní očkovací programy v ČRPrevence nozokomiálních a profesionálních nákaz

Literatura

Bencko, V. a kolektiv: Hygiena, Učební texty k seminářům a praktickým cvičením. Praha 2000, 204 s., ISBN 80-7184-551-5 Podstatová H.: Mikrobiologie, epidemiologie, hygiena. Olomouc: Epava, 2001, 285 s. ISBN 80-86297-07-1 Tuček, M., Cikrt, M., Pelclová, D.: Pracovní lékařství pro praxi. Příručky s doporučenými standardy. Grada, 2005,344 s., ISBN 80-247-0927-9 Podstatová H.: Hygiena provozu zdravotnických zařízení a nová legislativa. Olomouc: Epava, 2002, 267 s. ISBN: 80-86297-10-1Janout,V.: Základy epidemiologie. Olomouc: LFUP, 1995.

Požadavky

Žádné

Garant

Mgr. Lucie Suchánková

Vyučující

MUDr. Jana PovováMgr. Lucie Suchánková