Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Měření na elektronických přístrojích (MEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MEP - Měření na elektronických přístrojích, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Naučit studenty pracovat se základními prostředky měřicí techniky pro měření elektrických veličin. Na základě teoretického rozboru signálů v měřeném systému, znalosti jeho struktury a funkce a na základě provedených měření by měli být studenti schopni vyhodnocení funkčnosti měřeného systému.

Osnova

Přednášky:Chyby měření, rozbor šumových poměrů v měřicí smyčce. Měření základních elektrických veličin. Ručkové měřicí přístroje.Ručkové a číslicové multimetry. Konstrukce a metody měření.Analogové a číslicové osciloskopy. Konstrukce a metodyměření.Logické analyzátory. Konstrukce a metody měření.Spektrální analyzátory. Konstrukce a metody měření.Laboratoře:Rozbor šumových poměrů v měřicí smyčce.Měření s analogovým a číslicovým voltmetrem.Měřicí úloha s osciloskopem - základní měření napěťových průběhů.Měřicí úloha s osciloskopem - měření dílčích parametrů signálů.Měřicí úloha s osciloskopem - Lissajousovy křivkyTest průběžné kontroly.Měřicí úloha s logickým analyzátorem - přípravek s binárním čítačem.Měření el. veličin součástek - odpor, indukčnost, kapacita.Měření s čítačem - měření frekvence a periody signálu, měření počtu impulsů.Laboratorní měření se spektrálním analyzátorem.Měření teploty s polovodičovým teploměrem SMT 160 pomocí mikrořadiče.Zapojení měřicího systému na bázi sběrnice GPIB, vyhodnocení měření.Udělení zápočtu.

Literatura

Kašík, V.: Měření na elektronických přístrojích. VŠB-TU Ostrava, 2013. ISBN: 978-80-248-3103-9.Haasz,V.-Sedláček,M.Elektrická měření, ČVUT 2000 Fajt,V.Elektrická měření, SNTL 1987 Bach,P.-Urbánek,S.Automatizace měření. Praha, Skripta ČVUT 1993.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Vladimír Kašík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Radek HrabuškaIng. Vladimír Kašík, Ph.D.