Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Měření a zpracování dat (MZD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MZD - Měření a zpracování dat, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je vysvětlení a zvládnutí základních pojmů a technik pro statistickou analýzu dat s využitím programovéhosystému MATLAB. Dále pak seznámení se s inženýrskými metodami průzkumové analýzy naměřených jednorozměrných dat.Absolvent předmětu získá teoretické i praktické znalosti, které mu umožní korektní použití metod matematické statistiky v praxi. Absolventi ovládají základní dovednosti nezbytné pro použití statistických technik a procedur za použití statistického software MATLABu včetně interpretace výsledků statistické analýzy.

Osnova

Přednášky:Teorie pravděpodobnosti jako základ metod zpracování souborů naměřených dat. Měřená data a jejich náhodný charakter. Funkční charakteristiky souborů dat a jejich význam pro popis vlastnostínaměřených dat, Číselné charakteristiky souborů naměřených dat a jejich význam pro vyhodnocení výsledků měření. Klasifikace chyb měření. Charakteristika přesnosti přístrojů. Modely měření a odhady chyb Inženýrské metody průzkumové analýzy výběrových souborů naměřených dat. . Grafy identifikace statistických zvláštnostídat. Histogram a jeho význam pro vyhodnocení měření. Významná rozdělení hustoty pravděpodobnosti souborů naměřených dat. Rozdělení pravděpodobností diskrétních a spojitýchnměřenýchveličin. .Ověření předpokladů o měřených datech. Minimální velikost výběru dat, nezávislost prvků v souboru, normalita ahomogenita výběrrových souborů dat. Shrnutí postupu při průzkumové analýze maměřených dat. Statistická analýza jednorozměrných datových souborů. Bodové odhady jejich parametrů polohy, rozptýlení a tvaru,význam pro vyhodnocení vlastností dat. Intervalový odhad parametrů polohy a rozptýlení základního souboru měřené veličiny. Robustní odhady parametrů polohy a rozptýlení souborů měřených dat. Praktické postupy vyhodnocení malých výběrů.Testování hypotéz o vlastnostech měřených dat. . . Počítačové laboratoře:MATLAB - Statistický software Srtatistic TollBox.Práce s daty v programu MATLAB.MATLAB- výpočet úloh z oblasti teorie pravděpodobnosti. MATLAB - výpočet frekvenční a distribuční funkce náhodné veličiny. MATLAB - náhodná veličina a výpočet jejích číselných charakteristik. Zadání samostatné práce.Odhady chyb měření. Příklad na zpracování chyby výsledku.MATLAB - pořádkové statistiky. Grafická analýza dat(histogram, kvantilový graf, krabicový graf).MATLAB - diskrétní rozdělení pravděpodobnosti. Demonstrační úlohy.MATLAB - spojitá rozdělení pravděpodobnosti. Demonstrační úlohy.MATLAB - bodové odhady. Intervalové odhady.MATLAB - testování hypotéz..

Literatura

Hájovský, R.: Měření a zpracování dat pro obor biomedicínská technika. I. vydání, Ediční středisko VSB-TUO, Ostrava,2007Meloun, M., Militký J.: Kompendium statistického zpracování dat, Academia 2002Pavelka,L.-Doležalová,J.: Pravděpodobnost a statistika. VŠB - TU Ostrava, Ostrava 1995.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Radovan Hájovský, Ph.D.

Vyučující

Ing. Radovan Hájovský, Ph.D.Ing. Jiří HaškaIng. Tomáš Urbanczyk