Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radioterapeutické přístroje (RTP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RTP - Radioterapeutické přístroje, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět seznamuje se základními typy přístrojového vybavení v radioterapii, fyzikálními principy jejich funkce,zásadami správné obsluhy a údržby nezbytné pro zajišťování kvality. Současná legislativa týkající se radioterapies důrazem na zkoušky provozní stálosti a dlouhodobé stability. Základy metrologických postupů aplikovaných v radioterapii.

Osnova

Přednášky:Přístrojové vybavení pro radioterapii, rozdělení přístrojů,Radioterapeutickýsimulátor, výpočetní systémy pro plánování RT,Ozařovače, ozařovače pro RT, konstrukce cobalt.acesiového ozařovače,Konstrukce terapeutického RTG, příslušenství a fixační pomůcky,Konstrukce urychlovače částic-lineární urychlovač, betatron, miktotron,Přístroje pro nekonvenční terapii-generátory neutronů, urychlovače protonů,Konstrukce přístrojů pro AFL, bezpečnostní prvky v externí terapii a brachyterapii, obsluha, provoz, servis ozařovacítechniky, preventivní prohlídky,Bezpečnostní předpisy a pravidla související s údržbou ozařovací techniky,dokumentace vedená na přístroji-provozní technik, havarijní řád,Elektrické měřící přístroje -volmetr, osciloskop, elektrometr, kVp metr,mAs metr,Laserové zaměřovače, konstrukce uzavřených radioaktivních zdrojů, základy metrologie ionizujícího záření, kalibracesvazku záření.RTG,brzdný svazek, elektrony,Stanovení základních parametrů svazku-polovrstva,homogenita,symetrie,output faktor,faktor klinu,transmise bloků,In vivo dozimetrie- typy detektorů, kalibrace a interpretace výsledků,Stanovení základních parametrů brachyterapeutických zdrojů, pravidelné kontroly ozařovacích přístrojů-zkoušky provoznístálosti, dokumentace, inspekce SÚJB, audit,Konzultace pro potřeby studentů.

Literatura

1.GREENE, D., WILIAMS, P.C Linear Accelerators for Radiation Therapy.2.KARZMARK, C. J., MORTON, R. J. A Primer on Theory and Operation of Linear Accelerators in Radiation Therapy.3.KARZMARK, C. J., NUNAN, C. S., TANABE E Medical Electron Accelerators.4.KHAN, F. M. The Physics of Radiation Therapy.5.KOLEKTIV AUT. Principy a praxe radiační ochrany.6.PETERA, J. Moderní radioterapeutické metody V. díl- Brachyterapie.7.SPURNÝ A KOL. Moderní radioterapeutické metody VI. Díl - Základy radioterapie.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Lukáš Molenda

Vyučující

Ing. Lukáš Molenda