Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technika elektronických přístrojů 1 (TEP 1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TEP 1 - Technika elektronických přístrojů 1, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty s vnitřní stavbou elektronických přístrojů, zejména s funkcí a vlastnostmi použitých analogovýchobvodů. Studenti by měli být schopni navrhnout základní zapojení síťového zdroje stejnosměrného stabilizovaného napětía porozumět funkci spínaných zdrojů. Studenti se naučí navrhovat základní obvody s OZ pro vyhodnocení a úpravuanalogového signálu. Porozumí principům A/Č a Č/A převodu a budou schopni interpretovat základní principy číslicovétechniky.

Osnova

Přednášky:1. Zdroje v elektronických přístrojích. Zdroje se síťovým transformátorem. 2. Stabilizátory, jejich druhy, provedení. Zenerova dioda, monolitické stabilizátory. 3. Zdvojovače a násobiče napětí, měniče, spínané zdroje. Napájecí obvody přístrojů na bateriový provoz.4. Obvody pro zpracování analogového signálu. Operační zesilovač a jeho základní vlastnosti. Řešení obvodů s OZ.Invertující a neinvertující zesilovač s OZ.5. Zapojení s operačními zesilovači, sčítací a rozdílové zapojení operačních zesilovačů, převodníky U/I a I/U.6. Integrátor a derivátor, komparátory, operační usměrňovače, logaritmické a exponenciální převodníky.7. Elektrochemické články. Napájecí obvody přístrojů na bateriový provoz.8. Integrované funkční generátory, DDS. Zapojení pro měření frekvence a periody.9. Základní typy frekvenčních filtrů a frekvenčních charakteristik.10. Modulace signálů. Oscilátory RC a LC, krystalové oscilátory. 11. Přístrojové a galvanicky izolované zesilovače, optočleny, statické a dynamické parametry. 12. Charakteristika logického systému, číselné soustavy, kombinační obvody, logické operátory, zápis logické funkce.Základy Booleovy algebry.13. Číslicové zpracování analogových signálů, A/Č a Č/A převodníky, statické a dynamické vlastnosti, vzorkovacíobvody, Shannon-Kotělnikovův teorém.14. Ošetření diskrétních vstupů a výstupů, galvanické oddělení. Výstup s otevřeným kolektorem, třístavové budiče.Laboratoře:1. Školení bezpečnosti v laboratoři. Řešení jednoduchých obvodů ss. proudu. Napěťový dělič, sériové a paralelnířazení rezistorů. Vliv vnitřního odporu zdroje.2. Návrh a výpočet obvodu pro stabilizaci ss napětí.3. Zapojení napěťového násobiče, měření v laboratoři.4. Test průběžné kontroly. Příklady zapojení operačních zesilovačů, měření v laboratoři. Invertující a neinvertujícízesilovač. 5. Příklady dalších zapojení operačních zesilovačů, měření v laboratoři. Sčítací a rozdílový zesilovač s OZ.6. Příklady dalších zapojení operačních zesilovačů, měření v laboratoři. Integrátor a komparátor s OZ.7. Příklady dalších zapojení operačních zesilovačů, měření v laboratoři. Logaritmický převodník, operační usměrňovač.8. Test průběžné kontroly. Generování základních tvarů signálů – harmonický, obdélníkový, trojúhelníkový. Měřenífrekvenčního spektra.9. Měření přenosové charakteristiky základních frekvenčních filtrů.10. Měření průběhů modulovaných signálů. Zapojení demodulátoru AM.11. Měření parametrů izolačního zesilovače, zapojení s optočleny.12. Logická funkce, pravdivostní tabulka, kódování dat v číslicových systémech.13. Práce se simulátorem a emulátorem logických obvodů. Testování základní kombinační logiky.14. Test průběžné kontroly. Udělení zápočtu.

Literatura

Kašík, V. a kol.: Technika elektronických přístrojů. VŠB-TU Ostrava, 2013. ISBN 978-80-248-3102-2 .Hanousek,K.-Říčný,V.Elektronické systémy I. Skripta VUT, Brno, 1992.Punčochář,J. Operační zesilovače v elektrotechnice. BEN, Praha, 1996.

Požadavky

Předmět nemá žádné korekvizity.

Garant

Ing. Vladimír Kašík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martin Augustynek, Ph.D.Ing. Vladimír Kašík, Ph.D.