Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do metodologie výzkumu (UMV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UMV - Úvod do metodologie výzkumu, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Naučit se pracovat s metodologií výzkumu pro potřeby výzkumných a odborných prací v technických a medicínskýchvědách. Naučit se formulovat, navrhnout a realizovat proces vědeckého výzkumu a správně presentovat získané výsledky.

Osnova

Osnova přednášek:1. Definice vědy. Vědecké poznání. Charakteristické rysy moderní vědy. Druhy výzkumů. Výzkum ve zdravotnictví.2. Terminologie vědy a výzkumu. Finanční a legislativní souvislosti vědeckého v zkumu.3. Vymezení pojmu výzkumu a jeho druhů. Zásady experimentování v technice a medicíně4. Věda, vědecký přístup, vědecká metoda, vědecké teorie. Základní a aplikovaný výzkum, jejich specifika a požadavky.Možnosti financování5. Úvod do výzkumného procesu cíle, možnosti, legislativa, dostupnost, praktické informace. 6. Výzkumné problémy, výzkumné otázky, výzkumné hypotézy. Typy klinických studií, randomizované a nerandomizovanéstudie, studie s překříženým designem a faktorovým designem, jednoduché, dvojité a trojité slepé studie, otevřenéstudie.7. Studium zdrojů a literatury a informační zdroje s ohledem na dostupnost informací, důvěryhodnost a relevanciinformace. Elektronické zdroje tvorba rešerše. vyhledávání na internetu, v knihovních katalozích, v bibliografickýchsystémech.8. Stanovení výzkumného vzorku (souboru) 9. Metody a techniky sběru dat, analýza dat, zpracování dat 10. Interpretace výsledků výzkumu, Presentace vědeckých sdělení z hlediska způsobu (multimediální, posterové),obsahu a formy. 11. Etické aspekty zdravotnického výzkumu Etika výzkumných studií, legislativa, etické komise, informovaný souhlas,správné praxe.12. Základní charakteristiky a koncepce vědeckého sdělení. Požadavky a struktury na abstrakty, vědecké práce, konference,časopisecké publikace13. Rozdílnost tvorby odborného sdělení v českém a anglickém jazyce, jazykové, typografické, 14. Citace, ochrana duševního vlastnictví, patenty a užitné vzory, patentová literatura a její dostupnost při biomedicínskémvýzkumuOsnova numerických cvičení:1 Elektronické zdroje dat, databáze a vyhledávání informací2 Tvorba rešerše zadaného tématu3 Definování hypotéz a formulace problému vědeckého úkolu4 Návrh a postupy vědeckého výzkumu, Sestavení plánu studie a jejího financování5 Sběr dat a výběr vzorku6 Analýza dat a porovnání výsledků7 Prezentace výsledků, tvorba vědeckého sdělení8 Presentace vědeckého sdělení multimediální formou9 Presentace vědeckého sdělení jinými formami.10 Tvorba odborného sdělení a odlišnosti jazykové formy v CZ a ENG jazyce11 Výzkumná zpráva, prezentace projektu12 Citace a správnost uvádění literárních odkazů. 13 Ochrana duševního vlastnictví – legislativa patentů a užitných vzorů14 Ochrana duševního vlastnictví z pohledu metodiky RIV a její uplatnitelnost.

Literatura

•BÁRTLOVÁ, S.: Vybrané metody a techniky výzkumu. Brno : IDVPZ, 2000. 118 s. ISBN 80-7013-311-2 •BLAHUŠ, P., ČELIKOVSKÝ, S.: Vybrané stati z metodologie vědy. Praha, UK, 1986. •KRČMÉRY, V. ET AL.: Základy vedeckovýskumnej práce pre študentov a doktorantov. Trnava: Trnavská univerzita. 1999.39 s. •ČERMÁK, I., MIOVSKÝ, M.: Kvalitativní výzkum ve vědách o člověku na prahu třetího tisíciletí. Boskovice, 2000.•MARŠALOVÁ,L.: Metodologické základy psychologického výskumu. Bratislava, 1985 •POLIT, D.F., HUNGLER, B.P.: Nursing Research. Principles and Methods. Philadelphia : Lippincott, 1999. 757s. ISBN0-7817-1562-8 •STRAUSS, A., CORBINOVÁ, J.: Základy kvalitativního výzkumu. Boskovice, 1999 •TVRDÍK, J,: Základy statistické analýzy dat. Ostrava: OU, 1998) •Liška, V.: DOCTORANDUS (průvodce budoucích Ph.D.). Praha, Profesional Publishing 2004.•Umberto, Eco (Překlad: Seidl, I.): Jak napsat diplomovou práci. (1. vydání). Votobia 1997.•Gustavii B.: How to Write and Illustrate a Scientific Paper. Cambridge University Press, Cambridge, 2003.•Jordan R. R.: Academic Writing Course - New Edition. Nelson, Walton-on-Thames, 2002.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Marek Penhaker, Ph.D.

Vyučující

Ing. Iveta BryjováIng. Marek Penhaker, Ph.D.