Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotnické elektrické přístroje 2 (ZEP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZEP2 - Zdravotnické elektrické přístroje 2, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je podat základní informace o lékařských přístrojích podle klinických oborů. Jedná se o obory interní, chirurgické a společných vyštřovacích a léčebných složek. Student se v předmětu seznámí s přístroji pro diagnosticku, terapitii, laboratorní a speciální zdravotnickou techniku. Získané vědomosti a dovednosti v tomto předmětu a celého zaměření vytváří základní předpoklad znalostí odborného asistenta zdravotnické techniky.

Osnova

Přednášky:Konstrukce zdravotnických elektrických přístrojů - terminologie, základní požadavky na ZEP.Radiodiagnostika - klasifikace rtg techniky, zesilovač jasu obrazu a televizní systém, počítačový tomograf, magnetická rezonance, klinické metody zobrazení MR.Nukleární medicína a radioterapie - technika pro nukleární medicínu, scintigrafická vyšetření a terapie pomocí radioizotopů, principy a funkce ozařovačů a lineárního urychlovače.Ortopedie - biomechanika pohybového systému, technické metody v ortopedii, artroskopie, náhrady kloubů, ortézy. Problematika technické ortopedie, myoelektrické potenciály, funkce protézy horní a dolní končetiny.Urologie - technika rázové vlny, drcení ledvinových a žlučníkových kamenů, zařízení pro litotripci.Oční a ušní, nosní, krční - lidské oko jako optická soustava, vlastnosti oka vzhledem k jeho okolí principy a techniky vyšetřování zraku oftalmologickými přístroji, vyšetřování smyslových funkcí, audiometrie.Hematologie a biochemie - laboratorní metody a přístroje pro hematologické a biochemické laboratoře, mikroskopie, speciální přístroje, zařízení a automaty.Technika centrálních záchranných služeb, dispečinky, sanitky, vrtulník.Laboratoře:praktické cvičení v laboratořích ohledně technického řešení přístrojové techniky pro lékařské účely, požadavkyna konstrukci.Ústav radiodiagnostický - rtg skiaskopické přístroje, počítačový tomograf, magnetická rezonance.Klinika nukleární medicíny a radioterapeutická klinika - technika pro nukleární medicínu a radioizotopové přístroje, kobaltové a césiové ozařovače, lineární urychlovač. Oddělení ortopedické - artroskop, protézy, ortézy, náhrady kloubů.Oddělení urologické - litotryptor s rázovou vlnou, rektoskop.Oční klinika a klinika chorob ušních, nosních a krčních - oftalmologická technika, laserový oftalmoskop, EOG, ERG, sítnicový tomograf, audiometr, naslouchací zařízení.Hematologie a biochemie - typy mikroskopů, laboratorní přístroje, zařízení, automaty.Exkurze - Rychlá záchranná služba a letecké záchranná služba - technika, vybavení a provoz záchranné služby. Přednesení odborných referátů.Projekty: Každý student dostane zadány v průběhu semestru jeden rozsáhlejší projekt, které zpracuje s využitímměřící a výpočetní techniky.Tvorba samostatného projektu č. 1. Návrh a realizace systému pro měření a vyhodnocení údajů z lékařského zdravotnickéhopřístroje.

Literatura

M. Penhaker and M. Augustynek, Zdravotnické elektrické přístroje 2, 1. vyd. ed. Ostrava: Vysoká škola báňská -Technická univerzita Ostrava, 2013.

Požadavky

Předmět nemá žádné korekvizity.

Garant

Ing. Marek Penhaker, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martin Černý, Ph.D.Ing. Marek Penhaker, Ph.D.Ing. Lukáš Peter