Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální geodézie a geofyzika (FGG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FGG - Fyzikální geodézie a geofyzika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Zvládnout obsah předmětu podle anotace. Naučit se aplikovat zejména gravimetrické metody a vybrané geofyzikálnímetody v geodesii a v důlním měřictví. Znalosti: Studenti získají schopnost definovat jednotlivá fyzikální pole Země se zaměřením na pole tíhové, prokazujíznalost metod inženýrské geofyzikyDovednosti: Studenti dokáží popsat fyzikální pole v dané oblasti s využitím příslušných mapových a naměřených podkladů,naučí se využít metod inženýrské geofyziky pro aplikaci v inženýrské praxi a další aktuální problémy (např. kontaminace,hoření hald,…)

Osnova

Přednášky: 1. Úvod. Postavení geofyziky v geodetických disciplinách a hornictví 2. Tíhové pole Země. Tíhový potenciála geoid. Tíhová měření a jejich zpracování. Anomální tíhové pole. Vliv tíhového pole na geodetické veličiny. Zížnicovéodchylky a terorie výšek. Aplikace tíhových měření v geodézii a hornictví. 3. Vlnové pole Země. Seismologická,mikroseismologická a seismická měření a jejich využití v inženýrské a hornické praxi. 4. Magnetické pole Země.Magnetická měřeníá v geodézii a důlním měřictví. 5. Elektrické pole Země. Geoelektrické metody (odporové, SP, radar)a jejich využití v inženýrské praxi. 6. Termické pole Země. Termická měření a jejich využití v geotechnice a hornictví.7. Radiometrie a radionuklidové metody. Radonové riziko. 8. Speciální geodetická a geofyzikální měření ve vrtech.Cvičení: 1.Jednotky v geofyzice. 2. Fyzikální vlastnosti hornin ovlivňující fyzikální pole.. 3. Pokračování fyz.vlastností + praktické měření. Geofyzikální mapy. 4. P 1 – výpočet Fayových a Bouguerových anomálií. Písemka 5.Měření tíhového zrychlení gravimetry. Odstraňování chodu gravimetru. P 2. 6. Výpočet Fayových a Bouguerových anomálií.P3. 7. Výpočet reziduálních a regionálních anomálií. P 4 8. Pokračování. 9. Interpretace seismogramu. P 5 10. Interpretacev metodě OV. P 6. 11. Seismická měření a jejich interpertace.Interpretace v metodě LV. P 7. 12. Pokračování 13.Geoelektrická měření. 14. Interpretace odporových měření.P 8. 15. Zápočet.

Literatura

Mareš, S. a kol.: Úvod do užité geofyziky. SNTL, Praha, 1990, 677 s.Zeman, A.: Fyzikální geodézie. Skripta ČVUT, Praha, 1998.Llibourtry, L.: Quantitative geophysics and geology. Springer, Praxis Publishing Ltd, Chichester, UK, 2000, 480p.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. RNDr. Zdeněk Kaláb, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Zdeněk Kaláb, CSc.