Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzická implementace databázových systémů (FIDS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIDS - Fyzická implementace databázových systémů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Tento kurz doplňuje ostatní předměty vyučované v rámci doktorského programu. V kurzu je kladen důraz na různé technikypro fyzickou implementaci databázových systémů.

Osnova

- Implementace indexů -- bodové dotazy; jednoduché a složené klíče, B-stromy a jejich varianty; hashování; rozsahovédotazy, k-NN dotazy; vektorové a metrické datové struktury (R-stromy a jejich varianty, UB-stromy, M-stromy).- Provádění a optimalizace dotazů pro relační, objektově-relační a XML datový model: optimalizace založené na ceněoperace, holistické metody.- Paralelizace datových struktur (především B-stromů a R-stromů).- Komprimace datových struktur určených pro indexování.

Literatura

S.S. Lightstone, T.J. Teorey, T. Nadeau: Physical Database Design: the database professional's guide to exploitingindexes, views, storage, and more. Morgan Kaufmann, 2007. T. Lahdenmaki, M. Leach: Relational Database Index Design and the Optimizers, 2005. H. Samet: Foundations of Multidimensional and Metric Data Structures. Morgan Kaufmann. 2006. Vybrané články z konferencí a časopisů věnující se problematice datových struktur a fyzické implementaci databázovýchsystémů.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Michal Krátký, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Michal Krátký, Ph.D.