Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Flotace (Fl)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Fl - Flotace, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je osvojit si fyzikálně-chemický, hydroseparační proces, tzv. flotaci, a to jak v teoretické, takv praktické rovině. Flotaci lze využít jak pro čištění komunálních a průmyslových vod, tak při úpravě vod pitnýcha rovněž při úpravě nerostných surovin.

Osnova

1. Podstata flotace, její historický vývoj a význam. Terminologie a zařazení flotace do fyzikálně-chemických aelektrochemických procesů separace látek.2. Stavba a složení fází ve flotačním procesu (tuhé, kapalné a plynné), vlastnosti tuhé fáze. Flotovatelnost jakovlastnost tuhé fáze, metodika jejího určování.3. Povrchové jevy na kontaktech fází, studium fázových rozhraní:kapalina-plyn, tuhá látka-plyn, tuhá látka-kapalina.Elementární flotační akt-termodynamická charakteristika flotačního procesu.4. Fyzikální základy flotace. Rovnice rovnováhy fyzikálních sil na třífázovém kontaktu. Velikost částic a bublinplynu v podmínkách flotace.5. Pravděpodobnostní charakteristika flotace. 6. Chemické základy flotace. Flotační reagencie, jejich členění a úloha v procesu. Adsorbce na fázových rozhraních.7. Flotační sběrače, jejich chemická podstata a mechanismy jejich působení při hydrofobizaci tuhé fáze.8. Aniontaktivní flotační sběrače sulfhydrilní a oxihydrilní, jejich významné typy a vlastnosti, způsoby sorpce.Kationtaktivní sběrače, vlastnosti,způsoby sorpce. Nepolární sběrače.9. Flotační pěniče, jejich členění, chemické charakteristiky a způsoby sorpce. Funkce pěničů na fázovém rozhraníkapalina-plyn. Tvorba a vlastnosti dvou a třífázové flotační pěny. Měření pěnivosti.10. Řídicí flotační reagencie, jejich rozdělení dle role a účinku ve flotaci. Mechanismy působení činidel flotaciaktivujících, potlačujících a modifikujících.11. Strojně-technické vybavení flotace. Členění flotačních strojů dle funkčních parametrů.12. Flotátory mechanické, pneumatické, kombinované, zvláštní a vývojové. Flotační zařízení pro čištění odpadníchvod. Pomocná technická zařízení pro flotaci.13. Technologie flotačního procesu. Metodika testů pro vyhodnocení flotovatelnosti látek, křivky flotovatelnostia jejich vyhodnocování.14. Klasifikace jednotlivých technologických operací a schémat flotace. Příklady technologie flotace uhlí, rud,nerudných surovin. Flotační stanice pro čištění odpadních vod.15. Diskuse možností jednotlivých flotačních modifikací a technologických variant, vhodných pro čištění průmyslovýcha dalších odpadních vod (volná flotace, pěnová separace, iontová flotace, flotačně-gravitační separace aj.).

Literatura

Kmeť Stanislav: Flotácia. Alfa,Bratislava,1992,ISBN 80-05-00971-2 Crozier D.Ronald: Flotation-Theory,Reagents and Ore Testing. Pergamon,1992,ISBN 0-08-041864-3 Vidlář,J.: Použití flotace při čištění průmyslových odpadních vod,publikace. OIS VTEI-OKR,Ostrava 1980 (58 s)

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Jiří Vidlář, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jiří Vidlář, CSc.