Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny výtvarného umění I (DVU I)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DVU I - Dějiny výtvarného umění I, Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získané znalosti a dovednostiStudent zná a umí v ústním i písemním projevu aplikovat základní terminologii užívanou při studiu architekturya dalších oborů výtvarné kultury. Má základní přehled o vývoji oboru dějiny umění. Orientuje se v konvencích časovéhovymezení slohových etap architektury a ostatní výtvarné produkce. Rozezná základní proudy a klíčová díla architektury,sochařství a malířství od počátku dějin výtvarné kultury do středověku včetně. Bude schopen definovat specifikatvarosloví v sochařském projevu a konfrontovat je s vlastní prací v oboru uměleckého slévárenství.

Osnova

1. Úvod do studia: vymezení oboru a předmětu studia dějin umění. Charakteristika souvisejících teoretických disciplin– teorie, metodologie, filozofie dějin umění a estetiky. Klíčové body vývoje oboru, vývoj pojetí uměleckého dílaa periodizace dějin umění od starověku do 20. století.2. Základní odborná terminologie v oboru architektury,malířství, grafiky,sochařství, alternativní projevy vizuálníkultury.3. Funkce výtvarného objektu v pravěku – příklady archeologických nálezů a jejich možné konotace s pozdější výtvarnoukulturou (např. působení archaismu nebo znaku v moderním umění).4. Předhelénský čas a prostor umění ve Středomoří (Kyklady, Kréta, Mykény) a starověký Egypt; projevy v architektuřea zobrazivém umění jako vklad do rozvoje oborů v dalším vývoji (vyjádření prostoru, barva, monumentalita, lidskápostava, „realismus“, symbol, narace ad.).5. Starověké Řecko od „temného období“ k helénistické kultuře. Konstrukce a typologie architektury; periody vevývoji sochy; vázové malířství.6. Etruskové a jejich vklad do umění Říma (s důrazem na plastiku a zpracování kovu). Charakteristické projevy římskéstavební a výtvarné kultury a jejich vklad do budoucnosti (reprezentace prostřednictvím architektury a sochy, stavebníkonstrukce a materiál, monumentální malba ad.).7. Architektura, zobrazivé obory, event. umělecké řemeslo na přechodu mezi pohanskou a křesťanskou kulturou. Změnyv ikonografii, adaptace, transformace nebo likvidace antikizujících forem v raném středověku. Byzantská a karolinskávýtvarná kultura včetně ukázek knižní malby.8. Otonská a románská Evropa. Poutní cesty a kulturní síť v západní Evropě. Architektura a socha; velké francouzsképortály. Středověké kovolijectví.9. Gotická Evropa – specifické lokální projevy v architektuře. Gotická katedrála; rozvoj kamenosochařství a dřevořezby;monumentální a desková malba. 10. Středověké umění v českých zemích a vztah k širšímu evropskému prostoru I.; 9. st. až cca 1420.11. Středověké umění v českých zemích a vztah k širšímu evropskému prostoru II.; 15. a 16. století.

Literatura

[1] DURANDO, F.: Úsvit západní civilizace. Praha, 1997. [2] HUYGHE, R. (ed.): Encyklopedie Umění a lidstvo Larousse. Umění pravěku a starověku. Praha, 1967.[3] KUTAL, A.: České gotické umění. Praha, Obelisk, 1972.[4] LASSUS, J.: Raně křesťanské a byzantské umění. Praha, Artia, 1971.[5] MERHAUTOVÁ, A. – TŘEŠTÍK, D.: Románské umění v Čechách a na Moravě. Praha, Odeon, 1983.[6] STADLER, W.: Dějiny sochařství. Historie a vývoj sochařského umění od pravěku do 21. století. Praha, 1996.[7] STRONG, D. E.: Antické umění. Praha, 1970.[8] TOMAN, R. (ed.): Gotika. Architektura – sochařství – malířství. Praha: Slovart, 2000.[9] TOMAN, R. (ed.): Románské umění: architektura - sochařství – malířství. Praha: Slovart, 2006.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jiří Hampl, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Hampl, Ph.D.PhDr. Marie Šťastná, Ph.D.