Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny výtvarného umění II (DVU II)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DVU II - Dějiny výtvarného umění II, Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získané znalosti a dovednostiAbsolvent kurzu dokáže využít teoretické poznatky z úvodu předchozího cyklu přednášek Dějiny umění I. Orientujese v základních duchovních proměnách a v návaznosti v proměnách umění i architektury v období 15. až 1. poloviny18. století. Rozezná základní díla vrcholné renesance v Itálii a Záalpí. Pochopí situaci manýrismu jako dozvukuvrcholné renesance pro nástup baroka. Dokáže odlišit radikální a klasicizující projevy umění 17. a 18. století.Pozná klíčová díla renesanční a barokní výtvarné kultury a architektury. V oboru plastiky je schopen konfrontovatcharakteristické stylové znaky probraných etap s možnostmi produkce uměleckého slévárenství.

Osnova

1. Italská protorenesance a její projevy. Počátek novověku a duchovní adaptace antiky; umění a architektura quattrocentaa cinquecenta v Toskánsku a Venetu. 2. Záalpský humanismus a jeho projevy ve vizuální kultuře: Nizozemí a německy mluvící země. Setrvačnost středověkýchforem versus tzv. česká renesance.3. Proměna duchovního klimatu a umění po sacco di Roma; šíření a ohniska manýrismu.4. Barokní město. Radikální a klasicizující formy v architektuře 17. až 1. poloviny 18. století v Římě, Piemontu,Benátkách, Neapoli ad. 5. Osobnosti italského barokního sochařství a malířství. Akademie jako institut v centrech evropského umění. 6. Podoby architektury 17. a 18. st. mimo Itálii – Anglie, Německo, severní a jižní Nizozemí. 7. Architektura, sochařství a malířství „velkého století“ ve Francii a jejich proměna v době regentství. 8. Protagonisté a žánrová specializace nizozemské malby. 9. Barokní kultura ve Španělsku. Vztah barokního mecenáše a umělce v osudu D. Velázqueze.10. Nizozemské malířství 17. století – vlámské a holandské malířství. 11. Umění českého baroka, nebo barokní umění v Čechách? Zvláštnosti barokní tvorby na Moravě.

Literatura

[1] BLAŽÍČEK, O. J.: Umění baroka v Čechách. Praha, 1967.[2] Dějiny českého výtvarného umění II/1. Praha, Academia, 1989.[3] DVOŘÁK, M. Italské umění. Praha, 1946.[4] KITSON, M.: Barok a rokoko Praha 1972.[5] HUYGHE, R. (ed.): Encyklopedie Umění a lidstvo Larousse . Umění renesance a baroku. Praha, Odeon, 1970.[6] PISCHEL, G.: Weltgeschichte der Sculptur. München, Südwest, 1982. [7] STADLER, W.: Dějiny sochařství. Praha 1996.[8] TOMAN, R. (ed.): Baroko. Architektura - sochařství – malířství. Praha: Slovart, 2007.[9] TOMAN, R. (ed.): Umění italské renesance: architektura - sochařství – malířství. Praha: Slovart, 2000.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jiří Hampl, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Marie Šťastná, Ph.D.