Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny výtvarného umění III (DVU III)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DVU III - Dějiny výtvarného umění III, Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získané znalosti a dovednostiStudent se orientuje v základních názorových a stylových proudech umění 19. století. Pochopí konzervativnost středoevropskéhoprostoru a úsilí českého umění stát se součástí procesu v hledání národní identity. Umí pojmenovat důvody vznikui formy historismu v architektuře 19. století. Rozezná klíčová umělecká díla evropského i českého klasicismu,romantismu, realismu, impresionismu, secese. Orientuje se v hlavních slohových tendencích výtvarného umění, zejménasochařství 19. a 20. století. Porozumí proměně tradičních výtvarných oborů, jež jsou nahrazovány alternativnímikomunikačními prostředky a metodami.

Osnova

1. Tzv. dlouhé 19. století. Hledání slohu v architektuře – historismus a jeho varianty. Nové materiály a typy stavebvč. pohledu do USA.2. Neoklasicismus vs. romantismus v evropské malbě.3. Neoklasicismus vs. romantismus v evropském sochařství.4. Problematika realismu – jeho kořeny a projevy v evropské vizuální kultuře. 5. Přehled českého malířství od přelomu 18. a 19. století po tzv.„generaci Národního divadla“. Obtíže českého monumentálníhosochařství.6. Proměny ve vizualitě – impresionismus a postimpresionismus; jejich variace v českém prostředí.7. Secesní symbolismus a jeho projevy v architektuře a umění na přelomu 19. a 20. století. Internacionalizacesecesní kultury.8. Moderna a její projevy v architektuře, sochařství a malířství. Fauvismus, expresionismus, kubismus, futurismusa české umění do r. 1918 v evropském kontextu. 9. Avantgarda; mnohost a synkrese –ismů, jejich teoretické impulsy a formální specifika. Klasicizující projevy,vitalismus, nová věcnost, dada, abstrakce, poetismus, surrealismus, konstruktivismus. Funkcionalismus v architektuře.10. České umění mezi dvěma světovými válkami. Nová situace v umění po r. 1948; umění pod ideologií a mimo ni. 11. Výboje a procesy ve světovém umění druhé poloviny 20. století. Moderní realismus, informel, geometrická abstrakce,pop-art, akční malba, nová figurace, hyperrealismus; instalace, performance.12. Koncept kontra tradiční umělecké obory a postmoderna v architektuře.13. Naděje a skepse v současné vizuální komunikaci.

Literatura

[1] BELTING, H.: Konec dějin umění. Praha, Mladá fronta, 2000.[2] BLAŽÍČKOVÁ-HOROVÁ, N. (ed.): České malířství 19. století. Katalog. Praha, NG, 1998.[3] BYDŽOVSKÁ, L. - LAHODA, V. - NEŠLEHOVÁ, M. - PLATOVSKÁ, M. - ŠVÁCHA, R. (eds.): Dějiny českého výtvarného umění(IV/1, 2) 1890–1938. Praha, 1998.[4] CÍSAŘ. K.- PETIŠKOVÁ, T. (eds.): Dějiny umění / 12. Praha, 2002.[5] FRAMPTON, K.: Moderní architektura. Kritické dějiny. Praha, 2004. [6] GÖSSEL, P., LEUTHÄUSEROVÁ G.: Architektura 20. století. Praha: Taschen/Slovart, 2003. [7] HUYGHE, R (ed.): Umění nové doby. Praha, 1974.[8] KESNER, L. (ed.): Vizuální teorie. Současné anglo – americké myšlení o výtvarných dílech. Praha, HaH, 2005.[9] LORENZOVÁ, H. - PETRASOVÁ, T. (eds.): Dějiny českého výtvarného umění (III/1,2) 1780/1890. Praha, 2001.[10] PISCHEL, G.: Grosse Weltgeschichte der Skulptur. Südwest Verlag München, 1982.[11] WITTLICH, P.: České sochařství ve XX. století. Praha, SNP, 1978.[12] ZATLOUKAL, P.: Příběhy z dlouhého století. Architektura let 1750–1918 na Moravě a ve Slezsku. Olomouc, 2002.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jiří Hampl, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Marie Šťastná, Ph.D.