Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální aspekty chemických technologií (EACHT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EACHT - Environmentální aspekty chemických technologií, Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- poznat strukturu hospodářské činnosti od surovin ke komoditám,- umět odhadnout hlavní materiálové a energetické toky v hospodářství,- pochopit hospodářské vazby lokálních a globálních rozměrů,- umět charakterizovat kvalitativně a kvantitativně environmentální dopady hospodářské činnosti a posoudit možnostijejich řízení.

Osnova

1. Stabilní a vyčerpatelné zdroje surovin a energie. Globalizace.2. Nakládání s vedlejšími a odpadními proudy chemických výrob. 3. Fosilní paliva4. Úprava, zušlechťování pevných paliv. 5. Těžba, úprava, doprava a skladování ropy. Petrochemie.6. Těžba plynu. Úprava, doprava a skladování plynu. Vodík a vodíkové hospodářství. 7. Techniky spalování pevných, kapalných a plynných paliv. 8. Jaderná energie9. Výroba elektřiny, účinnost. Rozvod elektřiny. Akumulace energie. 10. Biologické a energetické využití půdy, vody a slunce. Biotechnologie. 11. Stabilní nefosilní zdroje, koloběh vody a vzduchu. 12. Voda, zdroje, úpravy, čištění odpadní vody, odsolování.

Literatura

WICHTERLE K: Chemické technologie. (CD) 145 stran, VŠB-TU Ostrava 2010, dostupné online Dokumenty BAT (Best Available Techniques): http://www.ippc.cz/obsah/CF0134 (27.06.2013)

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Kamil Wichterle, DrSc.

Vyučující

Mgr. Ivan Koutník, Ph.D.prof. Ing. Kamil Wichterle, DrSc.