Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální hodnocení technologických procesů (EHTP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EHTP - Environmentální hodnocení technologických procesů, Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- student pozná základní principy hodnocení vlivů na životní prostředí a požadavky na integrovanou prevenci průmyslovýchpodniků - student bude umět analyzovat environmentální aspekty průmyslových technologií- student bude umět provést výběr nejlepší dostupné techniky- student bude umět na jednoduchém modelovém příkladu dále demonstrovat základní aplikaci uvedeného problému

Osnova

1. Úvod do problematiky, význam integrované prevence, aplikace trvale udržitelného rozvoje pomocí maximální možnéprevence průmyslového znečišťování všech složek životního prostředí.2. Zákon o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některýchzákonů (zákon o integrované prevenci). 3. Integrovaný registr znečišťování (včetně mezinárodních souvislostí). Platná legislativa ES pro oblast integrovanéprevence.4. Orgány státní správy v oblasti integrované prevence (působnost, postavení a oprávnění). Krajské úřady, MŽP,MPO, Mze, krajská hygienická stanice, ČIŽP, Agentura integrované prevence.5. Platné provádějící předpisy – vzor žádosti o vydání integrovaného povolení (vyhl. č. 554/2002 Sb.);- systémvýměny informací o nejlepších technikách (nařízení vlády č. 63/2003 Sb.). Základní pojmy, základní principy.6. Vazba složkových předpisů na zákon o integrované prevenci. Rozsah integrace (ČR, EU). Zákon o integrované prevencijako kolizní norma.7. Proces integrovaného rozhodování. Subsidiarita správního řádu. Žádost o vydání integrovaného povolení. Účastníciřízení; poskytování informací a účast veřejnosti. Účast odborně způsobilé osoby. Rozhodnutí o žádosti o vydáníintegrovaného povolení. Řízení o změně integrovaného povolení.8. Vzor žádosti o vydání integrovaného povolení, rozsah a způsob jejího vyplnění (vyhl. č. 554/2002 Sb.).9. Integrovaný registr znečišťování. Mezinárodní právní základ. Zásady integrace informačních systémů. Prováděcíprávní předpisy.10. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách. Způsob a rozsah zabezpečení systému. Účastnícisystému.11. Kontrolní systém, sankce. Pravidelná kontrola; kontrola ad hoc. Opatření k nápravě. Ukládání pokut. Kontrolníorgány.12. Přeshraniční vlivy. Povolovací řízení v případě zařízení, který může mít významný nepříznivý vliv na životníprostředí „dotčeného státu“13. Vztah ke stavebnímu zákonu (územní rozhodnutí, stavební povolení), vztah k zákonu o posuzování vlivů na životníprostředí.14. Ostatní související předpisy a její vztah k integrované prevenci a omezování znečištění.

Literatura

ŘÍHA Josef. Hodnocení vlivu investic na životní prostředí : vícekriteriální analýza a EIA .Vyd. 1. Praha : Academia.1995. 347 s. ISBN 80-200-0242-1 .ŘÍHA Josef. Vliv investic na životní prostředí : (teorie a metodologie procesu E.I.A.).Dotisk. Praha : České vysokéučení technické. 1992. 153 s. ISBN 80-01-00678-6 .ŘÍHA Josef. Životní prostředí 60 : vliv investic na životní prostředí - proces EIA. Vyd. 4. přeprac.. Praha : VydavatelstvíČVUT.2000. 175 s. ISBN 80-01-02131-9 (brož.).PETRŽÍLEK Petr, TICHÁ Tereza. Předpisy o integrované prevenci a omezování znečištění. Vyd. 1. Praha : Arch. 2003.349 s. ISBN 80-86165-68-X .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Petr Jančík, Ph.D.

Vyučující

Dr.Ing. Stanislav BartusekIng. Petra Šutarová