Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Integrovaná prevence a hodnocení vlivu na životní prostředí (IPaHV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IPaHV - Integrovaná prevence a hodnocení vlivu na životní prostředí, Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- student se bude umět orientovat v základních principech pro hodnocení vlivů na životní prostředí a požadavkykladenými na integrovanou prevenci u významných znečišťovatelů životního prostředí - student bude umět analyzovat environmentální aspekty u průmyslových technologií- student bude umět provést výběr nejlepší dostupné techniky- student bude umět zpracovat základní žádost o integrované povolení- student bude znát základní potřeby pro zpracování dokumentace EIA

Osnova

1. Kvalita životního prostředí ČR, srovnání se zahraničím, priority v oblasti zlepšování stavu životního prostředí.2. Druhy a zdroje veřejných environmentálních podpor.3. Ekologická újma jako měřitelná změna přírodního zdroje a jeho funkcí, předcházení vzniku, nápravná opatření.4. Nástroje v oblasti péče o životní prostředí.5. Indikátory jako nástroj identifikace a popisu problémů v ŽP, základní požadavky, systémy a klasifikace, koncepcetvorby, klíčové indikátory podle hlavních témat, stav ŽP v souvislostech, model DPSIR.6. Hodnocení životního prostředí v postupných krocích.7. Legislativa v procesech posuzování vlivů a záměrů, integrované prevence. 8. Principy integrované prevence, podmínky pro vydání integrovaného povolení. 9. Územní plány a související legislativa.10. Strategické posuzování vlivů koncepcí – SEA, cíle, výsledek, záměry podléhající procesu, průběh.11. Posuzování vlivů záměrů na životní prostředí – EIA, obsah a závaznost procesu, hodnocení v posloupnosti rozhodovacíchprocesů. Posuzování vlivů přesahujících hranice.12. Hodnocení zdravotních rizik v procesech posuzování vlivů – konceptuální model determinant zdraví, HIA, HRA.13. Ochrana lidského zdraví a životního prostředí, posuzování a řízení rizik na úrovni průmyslových podniků – REACH,CLP. ECHA (Evropská agentura pro životní prostředí) a její prostředí.14. Rozptylové studie v EIA, modelování fyzikálního znečištění – hluková studie14. Ochrana přírody v procesech hodnocení vlivů, Natura 2000, biokoridory.

Literatura

- PETRŽÍLEK Petr, TICHÁ Tereza. Předpisy o integrované prevenci a omezování znečištění. Vyd. 1. Praha : Arch. 2003.349 s. ISBN 80-86165-68-X .- Adamec Vl., Bartusek S. a kol: Environmentální technologie a ekoinovace v České republice II. 135 stran, vydalaCENIA, Praha 2010. ISBN 978-80-85087-90-1 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Petr Jančík, Ph.D.

Vyučující

Dr.Ing. Stanislav Bartusek