Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační systémy životního prostředí (ISŽP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ISŽP - Informační systémy životního prostředí, Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- student bude umět pracovat s pojmy data, informace, metadata- student bude znát strukturu informačních systémů- student bude znát principy fungování informačních systémů- student bude znát základní fakta o geografických informačních systémech- student bude mít přehled o informačních systémech týkajících se životního prostředí

Osnova

1. Úvodní hodina, seznámení se s prostředky počítačové laboratoře, úvodní školení.2. Informační technologie, základní pojmy používané v oblasti informačních systémů – data, informace, metadata,informační systémy. Vysvětlení rozdílu mezi analogovými a digitálními daty.3. Historie počítačů, struktura počítačů, hardware, software. Digitální reprezentace dat – Jednotky digitální informace(bit, byte, …), reprezentace čísel, znaků, kódování českých znaků, digitální reprezentace obrazu.4. Základní struktura informačních systémů, datové modely, relační databáze, SQL, dotazy v SQL.5. Geoinformační technologie, jejich využití a historie, GPS, DPZ, GIS.6. Reprezentace prostorových dat v GIS – vektorová a rastrová data, analytické nástroje GIS.7. Matematické modely prostorových jevů – vysvětlení pojmů fyzikální model, matematický model, výhody a nevýhodymatematických modelů, chyby matematických modelů, propojení matematických modelů s GIS.8. Informační systémy v oblasti státní správy – Portál veřejné správy, ČSÚ, apod., předvedení informačních systémůa jejich možností.9. Informační systémy pro EIA a IPPC, předvedení informačních systémů a jejich možností.10. Informační systémy kvality ovzduší (ISKO) a Integrovaný registr znečišťovatelů (IRZ), předvedení informačníchsystémů a jejich možností.11. Katalog a registry odpadů, informační systémy o odpadech, předvedení informačních systémů a jejich možností.12. Informační systémy o stavu a kvalitě vody ve vodních tocích a ve vodních plochách, předvedení informačníchsystémů a jejich možností.13. Informační systémy pro ochranu přírody, krajiny a lesa, předvedení informačních systémů a jejich možností.14. Závěrečná hodina – opakování probrané problematiky, dotazy studentů.

Literatura

1. BITTA, Jan. Studijní opora: Geoinformační technologie. Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava, Fakultametalurgie a materiálového inženýrství, Katedra ochrany životního prostředí v průmyslu, 2008. 67 s.2. TUČEK, J.: Geografické informační systémy, Principy a praxe. Computer Press, Praha, 1998.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Petr Jančík, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jan Bitta, Ph.D.