Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Keramika (KK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KK - Keramika, Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- student bude umět rozhodovat o aplikaci keramických materiálů- student bude schopen aplikovat získané poznatky v procesech technologie výroby keramických materiálů

Osnova

1. Charakteristika a rozsah oboru, definování a rozdělení keramických materiálů – užitková, stavební, a žárovzdornákeramika.2. Struktura keramických materiálů, vyjádření kritérií hutnosti, rovnovážné binární diagramy v keramických systémech.3. Základní suroviny v keramických technologiích, jejich rozdělení a definování základních vlastností. Změny parametrůsurovin vlivem účinku vysokých teplot.4. Jílové suroviny pro výrobu keramických materiálů. Rozdělení a plasticita jílů. Chování jílů při působení vysokýchteplot. Mullitizace jílů.5. Granulometrická skladba surovinových směsí. Význam granulometrie pro pórovitost, mechanické a tepelné vlastnostikeramických materiálů.6. Postupy tvarování keramických výrobků. Příprava surovinových směsí k tvarování. Tvarování plastických surovin,lisování práškových směsí, izostatické lisování, extruze. 7. Lití tekutých suspenzí a způsoby jejich stabilizace. Metody tvarování za vysokých teplot. Úprava tvaru a povrchukeramických materiálů.8. Sušení keramických materiálů. Bezpečná a nebezpečná oblast sušení, Bigotova křivka. 9. Výpal keramických výrobků, reakce v průběhu výpalu, změny struktury a fázového složení keramických materiálů,výpal za přítomnosti a bez přítomnosti taveniny. 10. Tradiční keramické materiály na bázi jílových surovin, společné znaky výroby. Porcelán, poloporcelán, kameninaa pórovina - suroviny, technologie výroby, vlastnosti produktů. 11. Cihlářské výrobky - suroviny a technologie výroby. Využití velkoobjemových odpadů (popílky, strusky) pro výrobukeramických materiálů.12. Žárovzdorné keramické materiály. Zásady použití žárovzdorných materiálů v provozních podmínkách.13. Vláknité a tepelně izolační keramické materiály. Metody výroby lehčeného ostřiva a lehčených produktů.14. Sklo a sklokeramické materiály. Rozdíly mezi skelnou a krystalickou strukturou, výroba skla a sklokeramiky.

Literatura

[1] HLAVÁČ, J. Základy technologie silikátů. 2. vyd. Praha: SNTL, 1988.[2] HANYKÝŘ, V., KUTZENDÖRFER, J. Technologie keramiky. 2. vyd. Praha: Silikátový svaz, 2008. ISBN 978-80-86821-48-1 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jozef Vlček, Ph.D.

Vyučující

Ing. Miroslava Klárová, Ph.D.Ing. Hana Ovčačíková, Ph.D.Ing. Romana Švrčinovádoc. Ing. Jozef Vlček, Ph.D.