Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modelování chemicko-technologických procesů (MCHTP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MCHTP - Modelování chemicko-technologických procesů, Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- používat základní znalosti z oblasti fyzikální chemie, procesního a reaktorového inženýrství při modelování technologickýchprocesů v prostředí Aspen Engineering Suite,- ozřejmit principy základních modelů jednotkových operací a postupů při práci s nimi,- komentovat komplexní problematiku difuzně separačních pochodů, chemických reaktorů, (ale také jednodušších jednotkovýchoperací),- ukázat základy online modelování.

Osnova

1. Úvod do modelování chemicko technologických celků, historický vývoj, členění modelů, dostupné komerční nástroje.2. Aspen Plus – uživatelské rozhraní, základní vstupy, přehled dostupných modelů jednotkových operací.3. Fyzikální vlastnosti složek, termodynamické modely, základní analýza vlastností složek.4. Difuzně separační procesy, model RadFrac.5. Chemické reaktory, přehled modelů s příklady použití.6. Citlivostní analýza a konstrukční výpočet v simulaci procesu, sledování vztahů mezi procesními proměnnými.7. Externí výpočty s využitím Fortranu nebo Excelu.8. Výměníky tepla, konstrukční a simulační výpočet.9. Kompresory, čerpadla a další modely pro změnu tlaku.10. Modely manipulátorů, způsoby použití a dostupně informace.11. Modely pro simulace procesů s pevnými složkami, třídiče, filtry, sušárny apod.12. Složitější přístupy k modelování procesů, uživatelské modely a hierarchie.13. Modelování a optimalizace procesu v reálném čase, Aspen on line.14. Shrnutí učiva.

Literatura

Večeř M., a kol. Modelování chemicko-technologických procesů v prostředí Aspen. E-learningová opora pro rok 2013-2014

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Marek Večeř, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Marek Večeř, Ph.D.