Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Provozní měření a seřizování vozidel (PMSV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PMSV - Provozní měření a seřizování vozidel, Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit se s metodami provozních měření a jízdních zkoušek automobilů. Studenti získají dovednosti v oblasti nastavování měřicích ústředen, sběru dat, kalibrace snímačů a zpracovánídat. Studenti se seznámí s vybavením a technickými prostředky pro měření automobilů za jízdy. Získají základníznalosti z oblasti kalibrace , nastavování a programování provozních měření. Studenti získají kompetence v oblasti jízdních testů vozidel.

Osnova

1. Základní matematický model vozidla.2. Základní matematický model pneumatiky.3. Význam elektroniky v automobilu – popis činnosti ABS, popis činnosti ASR.4. Význam elektroniky v automobilu – popisy činnosti ESP, aktivní diferenciálu.5. Měření – lambda sondy, vstřikovaní, zapalování, potenciometru škrticí klapky, polohy vačkového hřídele.6. Měření a seřízení geometrie náprav vozidla.7. Měřicí ústředny pro záznam jízdních zkoušek.8. Provozní jízdy na experimentálním vozidle, měření budících spekter9. Analýza jízdních dat z rychlosti, zrychlení, polohy, polohy pedálu plynu a brzdy.10. Analýza jízdních dat vibrací na kolech a rámu vozidla, analýza jízdního pohodlí.11. Příprava dat pro dynamické modelování.12. Laboratorní modelování provozního dynamického zatížení podvozku automobilu.13. Vyhodnocení dat z modelování.

Literatura

U. Kiencke, L.Nielsen Automotive control systems, ISBN 3-540-23139-0 G.Achtenová, V.Tůma Vozidla s pohonem všech kol, ISBN 978-80-7300-236P. Štěrba, J. Čupera, A.Polcar Automobily, Diagnostika motorových vozidel II, ISBN 978-80-87143-19-3

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Petr Tomčík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Radim ČechIng. Martin Juránek, Ph.D.Ing. Pavel Klaus, Ph.D.Ing. Jiří Kulhánek, Ph.D.Ing. Vladimír Zbožínek