Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruční a strojní obrábění kovů (RSOK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RSOK - Ruční a strojní obrábění kovů, Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu výuky tohoto předmětu je teoreticky pochopit základní procesy při třískovém obrábění a další možnostiobrábění nekonvenčního. Důraz je kladem na obráběcí nástroje, materiály jejich pracovních částí a vhodné použití.Rovněž jsou popsány a demonstrovány základní obráběcí stroje, základní metody kontroly a měření strojních součástía metody montáže strojů a zařízení.

Osnova

1. Základy technického kreslení, orientace ve výkresové dokumentaci.2. Základy metrologie, chyby měření, parametry drsnosti a jejich měření.3. Terminologie, rozdělení metod obrábění, popis řezného nástroje, pohyby při obrábění, nástrojové úhly a roviny.4. Tvorba a tvarování třísky, teplo a teplota při obrábění, tepelná bilance, řezné prostředí.5. Opotřebení břitu nástroje, trvanlivost a životnost nástroje, Taylorův vztah, řezivost nástroje, obrobitelnostmateriálu.6. Nástrojové materiály (nástrojové oceli, slinuté karbidy, řezná keramika, cermety, kubický nitrid boru, diamant).7. Výrobní postup, volba základen, sled operací, technologičnost konstrukce, druhy a metody montáže.8. Soustružení, základní pojmy, síly při soustružení, nástroje na soustružení, značení držáků a VBD dle ISO, soustruženíkuželů, soustruhy, upínání obrobků.9. Frézování, druhy frézování, sousledné a nesousledné frézování, síly při frézování, nástroje pro frézování, frézovacístroje, příslušenství frézek, dělící přístroje, upínání obrobků.10. Vrtání, síly při vrtání, nástroje na vrtání, vyhrubování, vystružování, zahlubování, stroje na vrtání a vyvrtávání.11. Hoblování, obrážení, protahování, protlačování, stroje a nástroje na tyto operace, dělení materiálu.12. Broušení, síly při broušení, druhy broušení, stroje a nástroje na broušení, dokončovací metody obrábění – honování,superfinišování, lapování.13. Výroba závitů, výroba ozubení – metody, principy.14. Nekonvenční metody obrábění.

Literatura

[1] BRYCHTA, Josef; ČEP, Robert; NOVÁKOVÁ, Jana; PETŘKOVSKÁ, Lenka. Technologie II - 1. díl. Ostrava : VŠB - TUOstrava, 2007. ISBN 978-80-248-1641-8 .[2] BRYCHTA, Josef; ČEP, Robert; NOVÁKOVÁ, Jana; PETŘKOVSKÁ, Lenka. Technologie II - 2. díl. Ostrava : VŠB - TUOstrava, 2008. ISBN 978-80-248-1822-1 . [3] BRYCHTA, Josef; ČEP, Robert; NOVÁKOVÁ, Jana; PETŘKOVSKÁ, Lenka. Návody do praktických cvičení z TechnologieII. Ostrava : VŠB-TU Ostrava, 2009. ISBN 978-80-248-2147-4 . 88 s.[4] http://homel.vsb.cz/~cep77.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Robert Čep, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Robert Čep, Ph.D.