Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Slitiny neželezných kovů v automobilovém průmyslu (SNKAP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SNKAP - Slitiny neželezných kovů v automobilovém průmyslu, Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student bude po absolvování předmětu schopen:-klasifikovat typy materiálů na bázi neželezných kovů používané v automobilovém průmyslu.-popsat přípravu a tepelné a mechanické zpracování slitin neželezných kovů-vyhodnotit obrobitelnost a svařitelnost slitin neželezných kovů-charakterizovat fyzikálně-mechanické a strukturní vlastnosti slitin neželezných kovů-vyjmenovat, případně vybrat nové vhodné aplikace slitin neželezných kovů

Osnova

1. Slitiny hliníku, příprava (tavení, lití, prášková metalurgie, legování),tepelné zpracování, tepelně-mechanické zpracování, svařitelnost, obrobitelnost,fyzikálně-mechanické a strukturní vlastnosti, aplikace, označování tříd podle norem.2. Slitiny hořčíku, příprava (tavení, lití, prášková metalurgie, legování,…),tepelné zpracování, tepelně-mechanické zpracování, svařitelnost, obrobitelnost,fyzikálně-mechanické a strukturní vlastnosti, aplikace, označování tříd podle norem.3. Superslitiny, příprava (tavení, lití, legování), tepelné zpracování,svařitelnost, obrobitelnost, fyzikálně-mechanické a strukturní vlastnosti, aplikace.4. Slitiny titanu, příprava (tavení, lití, legování), tepelné zpracování,svařitelnost, obrobitelnost, fyzikálně-mechanické a strukturní vlastnosti, aplikace.5. Kovové pěny, příprava, fyzikálně-mechanické a strukturní vlastnosti, aplikace.6. Kompozitní materiály, příprava, fyzikálně-mechanické a strukturní vlastnosti,aplikace.7. Materiály pro vodíkové hospodářství8. Aplikace ostatních neželezných kovů a slitin v automobilovém průmyslu (W,Pb,Cu)

Literatura

LOSERTOVÁ, M.: Syllaby přednášek předmětu Slitiny neželezných kovů v automobilovém průmyslu. Interní texty. 2010PÍŠEK, F., JENÍČEK, L., RYŠ, P. Nauka o materiálu I, Nauka o kovech 3.svazek. Neželezné kovy. Praha, Academia,1973.MICHNA Š. a kol. Encyklopedie hliníku. Prešov, Adin, 2005, 700 s.DRÁPALA, J. a kol. Hořčík, jeho slitiny a binární systémy hořčík-příměs.Ostrava, VŠB-TU Ostrava 2004, 172 s.YAMAGATA, H. The science and technology of materials in automotive engines. Published by Woodhead Publishing Limited,Abington Hall, Abington Cambridge CB1 6AH, England, 2005, pp. 318 p. ISBN-13: 978-1-85573-742-6

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr. Ing. Monika Losertová

Vyučující

doc. Dr. Ing. Monika LosertováIng. Jitka Malcharcziková, Ph.D.doc. Ing. Ivo Szurman, Ph.D.Ing. Michaela Štamborská, Ph.D.