Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statika (STATM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu STATM - Statika, Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Definovat základní zákonitosti operací se silami, výslednice sil, rovnováha sil, uvolňování vazeb.Vysvětlit základní principy operací se silami a uvolňování vazeb.Aplikovat tyto postupy na praktické technické problémy.Analyzovat chování soustavy z hlediska přenosu sil.Kategorizovat soustavy sil, soustavy těles z hlediska pohyblivosti a z hlediska přenosu sil.Predikovat vlastnosti mechanické soustavy v závislosti na její struktuře.

Osnova

1. Základní pojmy statiky, síla, operace se silou.2. Silové soustavy, jejich klasifikace. Silové soustavy se společným a s různým působištěm, rovinné a prostorové.3. Ekvivalentní nahrazení - výslednice silové soustavy. Výsledný silový a momentový účinek.4. Rovnováha silových soustav, rovnice rovnováhy - silové a momentové.5. Těžiště hmotných útvarů - čar, ploch a těles.6. Působení sil na tělesa, uložení těles ve vazbách. Typy rovinných a prostorových vazeb.7. Uvolňování vazeb - jeden ze základních postupů mechaniky. Řešení reakcí v uložení.8. Nosník, zatížení, výpočet reakcí. Vnitřní statické účinky nosníku.9. Rovinné rámové konstrukce, zatížení, reakce, vnitřní statické účinky.10. Soustavy těles, spojení těles vazbami. Zatížení, řešení reakcí a vazbových silových účinků.11. Prut - zvláštní typ tělesa, uložení a zatížení prutu, přenos osové síly prutu.12.Prutové soustavy, řešení osových sil, metoda styčníková a metoda průsečná.13. Pasívní odpory.14. Praktické aplikace.Otázky ke zkoušce1. Síla jakožto fyzikální veličina, její charakter.2. Operace se silami, skládání sil, rozklad síly.3. Účinky síly - silový a momentový, moment síly, silová dvojice.4. Silová soustava, klasifikace (rozdělení), úloha ekvivalentního nahrazení (výslednice), úloha rovnováhy.5. Těžiště hmotných objektů.6. Papus - Guldinovy věty.7. Uložení tělesa, vazby.8. Výpočet reakcí, tři druhy uložení.9. Nosník, vnitřní statické účinky na přímém nosníku.10. Rovinné rámové konstrukce, vnitřní statické účinky na lomeném nosníku.11. Statika soustavy těles, řešení vazbových účinků.12. Prut, definice prutu, jeho vlastnosti z hlediska přenosu sil.13. Prutové soustavy.14. Pasívní odpory.

Literatura

1. Ondrouch,Šňupárková : Příručka statiky s příklady, skripta VŠB Ostrava, 19862. Horyl Petr: Statika a Dynamika, skripta VŠB Ostrava, 19883. e-learningový kurs Statika na http://www.337.vsb.cz/

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jiří Podešva, Ph.D.

Vyučující

Ing. Milada Hlaváčková, Ph.D.Ing. Michal Kováčikdoc. Ing. Jiří Podešva, Ph.D.Ing. Zdeněk Poruba, Ph.D.