Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stroje a zařízení sléváren (SZS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SZS - Stroje a zařízení sléváren, Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získané znalosti: - student bude umět charakterizovat systematiku stroje a zařízení sléváren- student bude umět popsat prostory přípravy surovin, zařízení přípravy vsázky a zařízení tavíren- student bude umět posoudit vhodné stroje pro formování a výrobu jader- student bude umět posoudit vhodné stroje a zařízení pro výrobu odlitků odlévaných do trvalých forem- student bude umět vyhodnotit použití vhodného způsobu zařízení na dokončování odlitků Získané dovednosti: - student bude umět využít svých základních znalostí k rozhodnutí o vhodnosti použití strojů a zařízení ve slévárnách- student bude umět aplikovat své základní teoretické poznatky v oblasti strojů a zařízení sléváren

Osnova

1. Význam slévárenské technologie, výrobní typy slévárenských provozů.2. Prostory přípravy surovin a zařízení přípravy vsázky.3. Výrobní agregáty ve slévárnách.4. Zařízení tavíren, vyzdívky výrobních agregátů.5. Základní součásti výrobních agregátů.6. Zařízení pro odlévání.7. Úpravny formovacích směsí nových a vratných, regenerace.8. Mechanizace formoven, stroje pro formování v rámech, automatické formovací linky.9. Pískomety, zařízení pro ST technologii, výrobu skořepinových forem, V – proces a na spalitelný model.10. Stroje a zařízení pro výrobu jader.11. Stroje a zařízení pro kokilové lití a nízkotlakové lití.12. Stroje a zařízení pro odstředivé a tlakové lití.13. Zařízení k čistění povrchu odlitků a uvolňování odlitků z forem. Zařízení pro apreturu odlitků.14. Životní prostředí, odpady a bezpečnost práce.

Literatura

[1] Chrást, J., Slévárenská zařízení, CERM, ISBN 80-7204-456-7 , 2006, 256 s.[2] Malík, J., Zlievarenské stroje a zariadenia, Skriptum TU Košice, ISBN 80-8073-462-3 , 2006, 195 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Libor Čamek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Libor Čamek, Ph.D.