Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie pyro-, hydro- a elektrometalurgie (TPHE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TPHE - Teorie pyro-, hydro- a elektrometalurgie, Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student po absolvování předmětu bude schopen:- definovat a aplikovat základní teoretické poznatky z fyzikální chemie, chemie a teorie hutnických procesů naprocesy výroby neželezných kovů-charakterizovat základní předpoklady pro průběh procesů pyro, hydro a elektrometalurgie- navrhnout optimální technologický proces na výrobu jednotlivých skupin kovů-posoudit vlivy změn technologických parametrů na proces výroby, jeho průběh, účinnost těchto procesů a případnýchdopadů na životní prostředí.

Osnova

·Termodynamický a kinetický popis pyrometalurgických pochodů výroby neželezných kovů, termická disociace, oxidační pražení, sulfatační pražení, redukce, chlorace a chloridace.·Kellogovy a Ellinghamovy diagramy. ·Tavení, vlastnosti tavenin kovohutnických strusek, kamínků, míšní a surových kovů.·Destilace, sublimace, kondenzace. ·Termodynamika a kinetika hydrometalurgických pochodů výroby neželezných kovů – loužení.·Pourbaixovy diagramy.·Chemické zpracování a čištění výluku tlakovou redukcí, cementací, srážením, adsorpcí, iontovou výměnou, extrakcí. ·Teorie elektrometalurgie – elektrolytické rozpouštění a vylučování kovů z vodných roztoků a tavenin, standardní elektrodové a redoxní potenciály, rozkladné napětí, přepětí vodíku a kyslíku.

Literatura

KMEŤOVÁ, D.: Teória pyro-, hydro- a elektrometalurgie. Košice, VŠT 1983KUCHAŘ, L.: Hutnictví neželezných kovů. Ostrava, VŠB 1987KOMOROVÁ,IMRIŠ, J.: Termodynamika v hutnictve.DRÁPALA, J., KRIŠTOFOVÁ, D., PEŘINOVÁ, K.: Těžké neželezné kovy – návody do cvičení. Skripta VŠB Ostrava, 1986.SCHMIEDL, J.: Hutníctvo neželezných kovov. Bratislava: Alfa, 1984. 280s.ŠTOFKOVÁ, M., KUNHALMI, G.: Hutnictvo neželezných kovov.Skripta VŠT Košice, 1979, 130s.

Požadavky

Předmět nemá žádné korekvizity.

Garant

prof. Ing. Miroslav Kursa, CSc.

Vyučující

Ing. Silvie Brožová, Ph.D.prof. Ing. Miroslav Kursa, CSc.doc. Ing. Ivo Szurman, Ph.D.