Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie polymerních materiálů (TPM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TPM - Technologie polymerních materiálů, Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámení se základy makromolekulární chemie a moderními trendy ve výrobě polymerů.

Osnova

1.Úvod do oboru makromolekulární chemie ( historie, význam, surovinová základna) Názvosloví polymerů.2.Struktura polymerů (makromolekulární řetězce, homo- a kopolymery, stereoizomerie, konfigurace, metody studia)3.Struktura a základní vlastnosti (molekulová hmotnost, polydisperzita, mezimolekulární interakce,mechanické vlastnosti,fázové chování, lineární, rozvětvené a zesíťované polymery, rozpouštění, bobtnání a reologické chování roztoků polymerů, elektrické a optické vlastnosti)4.Syntéza polymerů (polymerace, polykondenzace, polyadice, kopolymerace)5.Způsoby výroby (roztokové, suspenzí a emulzní polymerace)6.-7.Syntetické polymery (výroba, vlastnosti, použití). Základní termoplasty, reaktoplasty a syntetické kaučuky)8.Přírodní (kaučuk, polysacharidy, bílkoviny) a anorganické polymery9.Přísady do polymerů (plniva,plasifikátory, změkčovadla, stabilizátory, nadouvadla, síťovací prostředky, retardéry hoření)10.Základy zpracování polymerů (plastikace, tváření, tvarování, zvlákňování, lehčené hmoty, odlévání)11.Odolnost, koroze a degradace polymerů (odolnost vůči přírodnímu prostředí, mechanická odolnost, odolnost vůči chemickým vlivům).12.Ekologické a ekonomické aspekty výroby a využití polymerů. Odstraňování a zhodnocování polymerních odpadů. Biodegradabilní polymery.13.Moderní trendy v makromolekulární chemii a výrobě polymerů výrobě polymerů.14.INOVACE a rezerva

Literatura

1. Ducháček V.: Polymery - výroba, vlastnosti, zpracování, použití. 2. vyd. Vysoká škola chemicko-technologickáv Praze, Praha 2006 (dostupné též na http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/)

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Petr Pánek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Lenka Kulhánková, Ph.D.doc. Ing. Petr Pánek, CSc.