Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a technologie slévárenství (TTSUS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TTSUS - Teorie a technologie slévárenství, Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získané znalosti: - student bude umět analyzovat a srovnávat základní postupy výroby forem a jader.-student bude umět popsat základní pochody při tvorbě odlitku od odlití po vychladnutí kovu Získané dovednosti: - student bude umět objasnit vznik nejvýznamnějších vad odlitků.- student bude umět navrhnout technologický postup výroby uměleckého odlitku (forma, vtoková soustava, odvětrání)

Osnova

1. Úvodní přednáška, historie a současnost slévárenského průmyslu2. Technologický tok výroby odlitku, účel jednotlivých výrobních útvarů. Princip výroby odlitku do jednorázovýcha trvalých forem. 3. Modelové zařízení (model a jaderníky), barvení modelů. Dělicí plochy, úkosy na modelu, přídavky na obrábění,technologické přídavky. Kovové formy. Formovací směsi – základy. 4. Formování na dělený model s rovnou a nerovnou dělící plochou („šněrovačka“), použití klínů a nepravých jader.Rotační a rovinné šablonování. Strojní výroba forem a jader. Přesné lití s vytavitelným modelem. Odlévání na odpařitelnýmodel. Vakuové formování. 5. Výroba odlitků do kovových forem. Princip gravitačního, tlakového a nízkotlakého lití. Odstředivé lití. Vlastnostiroztavených kovů. Zabíhavost kovů a slitin. Vlivy působící na zabíhavost. 6. Vtoková soustava, její význam, druhy soustav podle účelu. Stručný postup výpočtu vtokové soustavy. Zvláštnostivtokových soustav pro umělecké odlitky a pro odlitky z různých slitin. Výpočet metalostatického tlaku a vztlaku.Zatěžování a stahování forem. 7. Rozpustnost plynů v kovech. Způsoby odplyňování kovu. Plynový režim slévárenské formy. Odvod plynů a odvzdušněníslévárenské formy. Vznik bublin. 8. Tuhnutí a krystalizace odlitku. Termodynamické podmínky krystalizace kovu. Primární krystalizace kovu. Stanovenídoby a rychlosti tuhnutí kovu. Součinitel tepelné akumulace formy. Tuhnutí kovu od jader.. 9. Objemové smršťování kovu a jeho důsledky. Vznik staženin v odlitcích, jejich příčiny a prevence. 10. Tepelné uzly v odlitcích. Zneškodňování tepelných uzlů. Usměrněné tuhnutí odlitku. Stanovení velikosti nálitků. 11. Lineární smršťování odlitku a jeho důsledky. Vznik napětí v odlitku, druhy a co způsobují. Vznik trhlin a prasklin.Přehled vad odlitků. 12. Technologická příprava výroby ve slévárně. Výrobní postup odlitku. Počítačová podpora TPV. Čistění a povrchováúprava odlitků. Metody Rapid Prototyping. 13. Technologie výroby uměleckých odlitků. 14. Závěrečná konzultace

Literatura

[1] JELÍNEK.P.: Slévárenství, ES VŠB Ostrava, 2007,255s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Vlasta Bednářová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vlasta Bednářová, CSc.Ing. Filip Radkovský