Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teoretické základy technologických procesů (TZTP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TZTP - Teoretické základy technologických procesů, Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- aplikovat základní termodynamické a kinetické vztahy na vybrané technologické pochody- charakterizovat základní vlastnosti tavenin kovů a strusek- aplikovat získané teoretické poznatky na cvičeních a na vybrané technologické procesy

Osnova

1. Fyzikální chemie a její význam v technologických procesech. Chemická termodynamika – tepelné kapacity, definice, klasifikace. 2. 1.věta termodynamická, rozbor, aplikace. Entalpie, ohřev a ochlazování látek. 3. Reakční entalpie. 4. II. věta termodynamická a její aplikace na chemické a fázové rovnováhy. 5. Rovnovážné konstanty a různé formy jejich vyjádření. 6. Gibbsův zákon fází. Rovnováha jednosložkové dvoufázové soustavy. 7. Roztoky, vlastnosti, způsob popisu, modely roztoků. 8. Chemická kinetika – základní pojmy (rychlost, molekularita, řád, mechanismus reakce). 9. Kinetika homogenních reakcí. 10. Články heterogenních reakcí, difúze, adsorpce. Aplikace v technologických procesech. 11. Taveniny kovů a oxidů, struktura, fyzikálně-chemické vlastnosti (viskozita, povrchové napětí, adsorpce v taveninách). 12. Interakce roztavených kovů s plyny, Sievertsův zákon. 13. Roztavené strusky, struktura, fyzikálně-chemické vlastnosti. 14. Reakce mezi struskou a kovem.

Literatura

[1] DOBROVSKÁ, Jana. Fyzikální chemie - 1.část [online] 2008. Dostupné z WWW: <http://www.fmmi.vsb.cz/cs/okruhy/urceno-pro/studenty/podklady-ke-studiu/studijni-opory/>.[2] DUDEK,Rostislav; PEŘINOVÁ, Kristina; KALOUSEK Jaroslav. Teorie technologických procesů [online] 2012. Dostupnéz WWW: <http://www.person.vsb.cz/archivcd/FMMI/TTP/index.htm>.[3] DOBROVSKÁ, Jana; PEŘINOVÁ, Kristina. Teoretické základy technologických procesů v příkladech [online]2008. Dostupné z WWW: <http://www.fmmi.vsb.cz/cs/okruhy/urceno-pro/studenty/podklady-ke-studiu/studijni-opory/>.[4] PEŘINOVÁ, Kristina; SMETANA, Bedřich; ZLÁ, Simona; KOSTIUKOVÁ, Gabriela. Teoretické základy fyzikální chemiev příkladech [online] 2008. Dostupné z WWW: < http://www.fmmi.vsb.cz/cs/okruhy/urceno-pro/studenty/podklady-ke-studiu/studijni-opory/>.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Bedřich Smetana, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Bedřich Smetana, Ph.D.Ing. Simona Zlá, Ph.D.