Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy automatizace a robotizace (ZAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZAR - Základy automatizace a robotizace, Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti získají pohled na průmyslové roboty a manipulátory jako na prvek automatizace, budou schopni volit přiměřenémoderní prostředky pro řešení praktických problémů výroby, spolupracovat na návrhu, realizaci i provozu průmyslovýchrobotů a manipulátorů.

Osnova

1. Základní pojmy z oblasti automatizace technologických procesů a vymezeníobsahu předmětu.2. Pojem objektu a vyčlenění řízeného systému, řídicí systém, logické azpětnovazební řízení.3. Identifikace systémů, členění metod identifikace.4. Funkce regulačního obvodu, záporná zpětná vazba, bloková schémata.5. Regulátory, jejich vlastnosti a provedení.6. Užití řídících počítačů v automatizovaných systémech řízení.7. Průmyslové roboty a manipulátory (PRaM) jako prvky automatizace.8. Architektura průmyslových robotů, jednotlivé členy PRaM.9. Pohony PraM a jejich řízení, elektrické, pneumatické a hydraulické pohony.10. Výstupní hlavice, čidla pro vnitřní a vnější informaci.11. Řídicí systémy průmyslových robotů, kognitivní roboty.12. Automatizované technologické komplexy s roboty.13. Volba cílů řízení a stupně automatizace podle technickoekonomických hledisek.14. Spolehlivost automatizovaných systémů řízení.

Literatura

Vrožina, M., a kol.: Automatizace technologických procesů. Část 3: Průmyslové roboty a manipulátory. Studijní oporykat. 638, FMMI. VŠB-TU Ostrava, 2008.Vrožina, M., David, J., Garzinová, R.: Automatizace technologických procesů. Část 1: Kybernetika a automatizovanésystémy řízení. Studijní opory kat. 638, FMMI. VŠB-TU Ostrava, 2008.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Romana Garzinová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Romana Garzinová, Ph.D.Ing. Ondřej Zimný, Ph.D.