Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy environmentální meteorologie a klimatologie (ZEMaK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZEMaK - Základy environmentální meteorologie a klimatologie, Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- student bude umět formulovat základní pojmy a vztahy z meteorologie a klimatologie- student bude umět použít získané znalosti v praxi pro hodnocení stavu počasí ve vztahu ke znečištěníovzduší a k předpovědi podmínek pro rozptyl znečišťujících látek v ovzduší- student bude umět prezentovat a formulovat své znalosti a vědomosti z oblasti meteorologie a klimatologie

Osnova

1. Atmosféra Země, složení a vertikální členění atmosféry. 2. Teplotní režim a výměna tepla v atmosféře. 3. Vlhkost vzduchu, fázové přechody vody v atmosféře. Srážky.4. Tlak, změna tlaku s výškou, horizontální změny tlaku, příčiny, měření. 5. Vítr, definice, měření, příčiny větru, změna větru s výškou, všeobecná cirkulace atmosféry, lokální cirkulačnísystémy.6. Fronty, vzduchové hmoty. Aerologický výstup a jeho vyhodnocení, stabilita atmosféry.7. Rozptylové podmínky v závislosti na meteorologických prvcích. 8. Základy klimatologie Země. Typické meteorologické situace ve středních zeměpisných šířkách. 9. Pozorování počasí, zdroje meteorologických informací. Modely počasí a rozptylu znečišťujících látek v ovzduší.Předpověď počasí s ohledem na rozptylové podmínky.10. Znečišťování a znečištění ovzduší. Ochrana ovzduší. Základní pojmy a charakteristiky.11. Látky znečišťující ovzduší. Členění znečišťujících látek. Klasifikace zdrojů znečišťování. Znečišťování ovzdušípřírodního a antropogenního původu.12. Možnosti snižování emisí. Technická opatření na zdrojích. Zařízení k zachycování emisí. 13. Právní úprava ochrany ovzduší. Zákon o ovzduší.

Literatura

1. Seifert, V.: Rozumíme počasí?. Artia Praha, 1987.2. Dvořák, P.: Atlas oblaků. Svět křídel, 2007.3. Kurfűrst, J.: Zdroje znečišťování ovzduší. SZN Praha, 1982.4. Obroučka, K.:Látky znečišťující ovzduší. ES VŠB - TU Ostrava, 2001.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Petr Jančík, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petr Jančík, Ph.D.