Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fuzzy modelování systémů (FMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FMS - Fuzzy modelování systémů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit se s filosofií fuzzy přístupu a jeho základními pojmyPochopit základní operace s fuzzy množinami.Zvládnout operace s fuzzy čísly.Aplikovat získané znalosti na příklady speciálních fuzzy relací a komplexní aplikace fuzzy množin v manažerskýchproblémech.

Osnova

Motivace zavedení fuzzy množin. Základní operace s fuzzy množinami a jejichinterpretace, princip rozšíření a jeho aplikace na různá zobrazení, použitelná v reálné praxi. Fuzzy čísla, jejich zavedení, operace s fuzzy čísly a vlastnosti těchto operací. Fuzzy relace, jejich základní vlastnosti a možnosti interpretace fuzzy relací skládání fuzzy relací a aplikacetéto operace. Příklady speciálních fuzzy relací, fuzzy ekvivalence a fuzzy uspořádání, aplikace a interpretace těchto pojmů.Fuzzy lingvistická proměnná, její zavedení a základní vlastnosti, interpretace termínů. Příklady komplexních aplikacífuzzy množin, problematika výběru variant a problematika regulace s využitím fuzzy množin.

Literatura

Dubois, D., Prade, H.: Fuzzy Sets and Systems. New York, Academic Press, 1980Kaufmann, A.: Introduction to the Theory of Fuzzy Subsets, New York, AcademicPress 1975

Požadavky

Žádné

Garant

prof. RNDr. Jiří Močkoř, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Jiří Močkoř, DrSc.