Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fotogrammetrie II (Fot2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Fot2 - Fotogrammetrie II, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je aplikovat znalosti získané z předmětu Fotogrammetrie I na konkrétních semestrálních projektechz oblasti digitální fotogrammetrie.

Osnova

Přednášky:1. Pokyny pro vypracování semestrálního objektu. Výběr vhodného objektu.2. Prvky vnitřní a vnější orientace.3. Souřadnicové systémy v pozemní fotogrammetrii.4. Kalibrace digitálních kamer. Kalibrační techniky, testovací pole, simultánní kalibrace.5. Zásady při pořízení kalibračních a měřických snímků.6. Signalizace a stabilizace vlícovacích bodů.7. Konvergentní a paralelní snímkování.8. Tvorba 3D modelu.9. Tvorba DSM ploch – mračna bodů.10. Připojení modelu do měřítka a souřadnic. Vizualizace a animace.11. Kontrola kvality modelu.12. Vyhodnocení přesnosti fotogrammetrického měření.Cvičení:1. Výběr vhodného stavebního objektu. Rekognoskace terénu.2. Stabilizace a signalizace vlícovacích bodů a jejich geodetické měření.3. Kalibrace digitálních kamer.4. Pořízení měřických snímků.5. Vyhotovení fotogrammetrické dokumentace. Tvorba 3D modelu.6. Připojení modelu do měřítka a souřadnic.7. Připojení textur.8. Kontrola kvality modelu.9. Vizualizace a animace. Export do Google Earth, VRML a videosekvence.10. Vyhodnocení přesnosti fotogrammetrického měření na prostorovém testovacím poli v měřické pozorovatelně IGDM.

Literatura

Hanzl,V Sukup,K.:Fotogrammetrie I,učební texty,Akademické nakladatelství CERM,VUT Brno 2001,94 str.Kapica,R: Fotogrammetrie, návody do cvičení I,II. VŠB-TU Ostrava 2009. ISBN 978-80-248-2067-5 , 58 str.Pavelka,K.:Fotogrammetrie 10,skripta ČVUT,Praha 1998,180 str.Pavelka,K.:Fotogrammetrie 20,skripta ČVUT,Praha ,153 str.Pavelka,K.:Fotogrammetrie 30 (digitální metody),skripta ČVUT,Praha 2001,179 str.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Roman Kapica, Ph.D.

Vyučující

Ing. Roman Kapica, Ph.D.Ing. Dagmar Šeligová, Ph.D.