Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika pevných látek (FPLn)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FPLn - Fyzika pevných látek, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti budou schopni:-Definovat silové působení mezi atomy pevné látky a popsat základní chemické vazby a struktury- Charakterizovat vliv kmitů mřížky na tepelné parametry TL- Objasnit vliv symetrie krystalů na jejich fyzikální vlastnosti- Popsat základy kvantové mechaniky a statistické fyziky - Rozlišit a popsat mechanizmy dielektrické polarizace- Charakterizovat feromagnetické, feroelektrické materiály a tekuté krystaly - Porovnat elektrické vlastnosti kovů a polovodičů

Osnova

Přednášky z fyziky pevných látek obsahují informace o vazbách v materiálech a kmitech atomů a jejich vplyvu naspecifickou tepelnou kapacitu jako i na tepelné a dilatační vlastnosti. Dále je prezentována aplikace tenzorovéhopočtu při určování fyzikálních vlastností anizotropních materiálů. Dále je pozornost věnována dielektrickým materiálům,jako jsou feroelektrická, polymery a tekuté krystaly. Fyzikální obraz těchto materiálů je doplněn o polarizačníefekty a mechanizmy. Zvláštní pozornost je věnována elektrickým a magnetickým vlastnostem materiálů, vodičům, polovodičůma kontaktním jevům jako i optickým vlastnostem materiálů.

Literatura

1. Beiser, A.: Úvod do moderní fyziky, Academia Praha 19752. Kittel, Ch.:Úvod do fyziky pevných látek, Academia Praha 1985.3. Koštial, P.: Teoretické základy materiálového inžinierstva II, Žilina, Zusi 2000.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. RNDr. Pavol Koštial, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Pavol Koštial, Ph.D.