Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Trh energetických komodit (EKM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKM - Trh energetických komodit, Fakulta strojní, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem předmětu je vysvětlení fungování trhů s energetickými zdroji, podstatou fungování a strukturou vČR. Studenti se naučí pracovat s fundamentální analýzou a používat ji pro porozumění způsobu stanovení a vývojecen komodit a řízení finančního rizika v energetice.

Osnova

1. Model tržní rovnováhy trhu s elektrickou energií, problematika obnovitelných zdrojů a dotací a projevy v modelu2. Vývoj trhů s elektrickou energií, primárními energetickými zdroji a emisními povolenkami v České republice ave světě. 3. Fundamentální faktory vplývající na vývoj cen spotových kontraktů vybraných komodit. 4. Oceňování termínových kontraktů, jejichž podkladové aktívum tvoří skladovatelná komodita. 5. Oceňování termínových kontraktů, jejichž podkladové aktívum tvoří neskladovatelná komodita na příkladu termínovýchkontraktů s elektrickou energií. 6. Systém obchodování s termínovými kontrakty7. Systémy pro vývoj cen a cenové volatility vybraných komodit. 8. Risk management a řízení finančních rizik energetických společností

Literatura

DVOŘÁK, P. Deriváty. Praha: Economica, 2008. ISBN 978-80-245-1435-2 .

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Dagmar Juchelková, Ph.D.