Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Inženýrská ergonomie (IER)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IER - Inženýrská ergonomie, Fakulta strojní, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- Identifikovat a pojmenovat jednotlivé ergonomické problémy,- vybrat vhodný způsob řešení,- aplikovat ergonomické analýzy a legislativní a normativní podklady,- používat měřicí přístroje pro ergonomická měření,- posuzovat vhodnost uspořádání pracovního místa, vhodnost pracovních poloh,- vytvářet nová uspořádání pracovního místa v souladu s ergonomickými požadavky.

Osnova

1. Úvod do ergonomie, ergatika, systém člověk – technika – prostředí, míra ohrožení člověka.2. Antropocentrismus, fyzické parametry člověka (rozměrové, pohybové, somatické, energetické), smyslové parametryčlověka (zrak, sluch, reflexy apod.), mentální parametry.3. Technika, rozměrové řešení pracovního místa, zorné podmínky, somatografie lidského těla.4. Komunikace mezi člověkem a technikou, ovládače, jejich rozdělení, řešení, normalizace, umístění. Sdělovače,rozdělení, řešení, normalizace, umístění, vztah mezi ovládači a sdělovači.5. Vybavení pracoviště, pracovní nástroje a pomůcky, tvarování rukojetí. Sedadla, základní členění, tvary a rozměry,vztah sedadla a pracovní plochy, rozměrové optimalizace pro různě vysoké uživatele.6. Vlastnosti prostředí. Osvětlení, hluk, vibrace, klimatické podmínky na pracovišti (teplota, vlhkost, prouděnívzduchu). Legislativa, měření.7. Barvy, jejich působení na člověka, bezpečnostní význam barev. Bezpečnost a hygiena práce, ergonomické projektování8. Zátěž fyzická, ergonomická měření a hodnocení pracovní polohy, měření tělesné námahy. Ergonomické analýzy -RULA. Zátěž psychická, pracovní režim.9. Ergonomické analýzy NIOSH, Snook & Ciriello, KIM. Kategorizace prací. Role konstruktéra, technologa, pracovníkabezpečnosti práce.

Literatura

- PETR, Jiří: Ergonomie; iVBP, Brno 1999.- aktuální legislativní podklady přístupné na internetu, dle pokynů na přednáškách a ve cvičeních- E-learningová podpora Ergonomie I v prostředí Moodle, přístupná z http://vyuka.fs.vsb.cz/, předměty katedry 340- Ergonomie I

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Milena Hrudičková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Milena Hrudičková, Ph.D.