Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Letecké bezpilotní systémy (LBS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LBS - Letecké bezpilotní systémy, Fakulta strojní, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na získání základních znalostí z oboru bezpilotních prostředků.

Osnova

Osnova přednášek:1. Motivační přednáška. Ukázky pokročilých bezpilotních systémů algoritmů řízení a použití senzorických systémů.Historie bezpilotních prostředků a systémů.2. Specifika bezpilotních prostředků z hlediska materiálů a konstrukce. Stavba draku a křídla. Problémy pevnostia pružnosti.3. Pohonné jednotky pro bezpilotní prostředky. Pístové motory, Malé spalovací turbiny. Malé proudové motory. Elektricképohonné jednotky. Výběr vhodné pohonní jednotky pro konkrétní UAS.4. Elektronické systémy pro UAS - MEMS a SMART inerciální senzory pro bezpilotní letouny - snímané veličiny, MEMS,SMART senzory, zpracování a fúze dat. Uživatelský pohled na GPS, INS a aerometrický systém. Redundance a zabezpečenísystému.5. Základní řídicí smyčky pro jednotlivé módy autopilota bezpilotního letounu. Řízení vzletu, úprava dynamiky,vedení po trati, výběr místa a udržení místa nad cílem/mimo cíl, sledování pozemního pohyblivého cíle. Přiblíženína přistání, přistání.6. Pokročilé algoritmy pro návrh řídicích systémů - optimální a robustní řídicí systémy.7. Specifika telemetrie pro bezpilotní letouny - komunikační rozhraní, protokoly, zabezpečení, antény.8. Plánování letu – vyhledávání optimální trajektorie, bezletové zóny, optimalizační kritéria - spotřeba, plněnícílů.9. Systémy pro automatické řešení kolizí mezi letouny - kooperativní a nekooperativní metody.10. Řízení koordinovaných úloh skupiny bezpilotních prostředků - formace, monitoring.11. Uživatelská (přídavná) zařízení – stabilizované základny, optické systémy, lokalizátory, zaměřovače a dálkoměry,zpracování obrazové informace.12. Právní aspekty provozování bezpilotních prostředků v ČR v Evropě.13. Možnosti využití bezpilotních systémůOsnova cvičení:1. Přehled různých typů bezpilotních letounů.2. Diskuse v oblasti výběru vhodné pohonné jednotky pro bezpilotní prostředek.3. Návrh základních řídicích smyček autopilota.4. Výběr semestrálních úloh.5. Práce v týmech na semestrálních úlohách.6. Prezentace výsledků semestrálních úloh, diskuse, hodnocení, zápočet.

Literatura

[1] Musial M.: System Architecture of Small Autonomous Java (Paperback), VDM Verlag Dr. Mueller e.K. 2008[2] Hasik J.: Arms and Innovation: Entrepreneurship and Alliances in the Twenty-First-Century Defense Industry,The university of Chicago Press, 2008[3] Nolan M. S.: Fundamentals of Air Traffic Control,Thompson Brooks/Cole, 2004

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. František Martinec, CSc.

Vyučující

doc. Ing. František Martinec, CSc.