Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Legislativa a monitoring v ochraně ovzduší (LeMon)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LeMon - Legislativa a monitoring v ochraně ovzduší, Fakulta strojní, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Znalost platné legislativy v ochraně ovzduší.Aplikace legislativy do oblasti monitorování emisí.Znalost měřicích metod a výpočtů množství emisí.

Osnova

1. Rozdělení oblastí v legislativě, zákon o životním prostředí, vysvětlení základních pojmů a definování rozsahu požadovaných znalostí.2. Zákon o ochraně ovzduší, výklad, základní pojmy, rozdělění zdrojů znečištění, povinnosti jejich provozovatelů, přípustná úroveň znečištění.3. Státní správa na úseku ochrany ovzduší, rozsah pravomocí, registr zdrojů znečištění, zpoplatnění emisí škodlivin, výpočet poplatků.4. Měření u elektráren, tepláren a výtopen, emisní limity a další podmínky provozu zdrojů znečištění, ekonomické a technické nástroje kontroly dodržení emisních limitů.5. Monitorování úrovně škodlivin z hlediska požadavků legislativy, základní pojmy v oblasti měření, rozdělení měřicích principů.6. Způsoby zjišťování množství emisí plynných znečišťujících látek.7. Výpočet množství emisí plynných škodlivin, přepočty na referenční stav a prokazování dodržení emisních limitů.8. Zpracování výsledků měření plynných škodlivin ze zdroje znečišťování jako podklad pro státní správu v ochraně ovzduší a pro výpočet poplatku za znečišťování ovzduší, ověřování kontinuálního monitoringu.9. Kontinuální emisní monitoring, vyhodnocení dodržení emisních limitů, princip využití mobilních laboratoří pro monitorování emisí a imisí škodlivin, význam autorizovaného měření emisí.

Literatura

[1] MŽP ČR: Zákon č.201/2012 Sb. O ochraně ovzduší, včetně prováděcích předpisů[2] RAJNIAK I.: Tepelno energetické a emisné merania. Bratislava, 1997, ISBN 80-88683-20-3 .[3] BARTOVSKÝ T.: Analyzátory emisí. VUSTE servis s.p., Praha, 1994.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Tomáš Výtisk, Ph.D.

Vyučující

Ing. Tomáš Výtisk, Ph.D.