Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiály a pevnostní dimenzování energetických zařízení (MaPDČ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MaPDČ - Materiály a pevnostní dimenzování energetických zařízení, Fakulta strojní, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je určen pro studijní obor Energetické stroje a zařízení, specializace "Stavba parních kotlů..." a "Jaderněenergetická zařízení". Povinně volitelný je pro zaměření „Průmyslová energetika“.Studenti si doplní znalosti o používaných materiálech, způsobu namáhání částí tlakového systému a o pevnostníchvýpočtech.

Osnova

1. Konstrukční materiály používané pro části tlakového systému, souvislost s účinností Rankinova cyklu.2. Značení ocelí podle ČSN EN 10027-1,2 z roku 2006, porovnání značek ocelí, dodávky trubek, úprava svařovacíhrany.3. Základní parametry pro pevnostní dimenzování, výpočtový tlak a teplota. 4. Základní vlastnosti ocelí pro části tlakového systému. Žáropevnost, tečení a pevnost při tečení. Únava za zvýšenéteploty. 5. Žárovzdornost, tepelné zpracování materiálů. 6. Tenkostěnná a tlustostěnná nádoba, základní namáhání, konstrukce radiálního a tangenciálního napětí. 7. Přídavné napětí vyvolané rozdílem teplot mezi vnějším a vnitřním povrchem. 8. Namáhání při najíždění a odstavování kotle, dopad na řízení najíždění, odstavování a změny výkonu kotle.9. Membránové stěny, jejich konstrukce, výroba, vyztužení a jejich užití. 10. Druhy namáhání membránových stěn, systémy zavěšené a samonosné. 11. Metodika výpočtu membránových stěn. 12. Vzduchové a spalinové kanály, namáhání při podtlaku a přetlaku, jejich vyztužení.13. Spolehlivost, zbytková životnost a řízené stárnutí.14. Technický život zařízení, stanovení zbytkové životnosti.

Literatura

VILIMEC, L.; JOSIEK, J.: Materiály a pevnostní dimenzování částí parních generátorů. Skripta VŠB-TU Ostrava. 2011.ISBN 978-80-248-2512-0 .VILIMEC, L.: Stavba kotlů I. Skripta VŠB-TU Ostrava. 2002. ISBN 80-248-0076-4 .ČERNÝ, V. a kol.: Parní kotle. Praha: SNTL Technický průvodce 32, 1983.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Ladislav Vilimec

Vyučující

doc. Ing. Ladislav Vilimec