Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Měření a zkoušení LSOZ (loveckých, sportovních a obranných zbraní) (MaZLSOZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MaZLSOZ - Měření a zkoušení LSOZ (loveckých, sportovních a obranných zbraní), Fakulta strojní, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání základních znalostí z oblasti měření a zkoušení loveckých obranných zbraní a střeliva

Osnova

Schéma experimentu a uspořádání měření. Základy metrologie: organizace metrologie v ČR, základní pojmy metrologie. Pojmy chyba měření a nejistota měření: definice, klasifikace neurčitostí, výskyt soustavných a nahodilých nejistot, nejistoty funkcí o více proměnných, zákon šíření nejistot, optimalizace měření. Statistika ve zpracování výsledků měření, lineární regresní analýza, grafické metody pro zpracování měření. Měřidla, měřicí systémy a měřicí přístroje: jejich funkce, vlastnosti a chyby, základní informace o elektrických měřeních neelektrických veličin. Měření tlaku v hlavni malorážové zbraně. Měření úsťové rychlosti střely. Měření funkčního pohybu závěru. Měření odporu spouště. Měření iniciační energie bicích mechanismů. Zkoušení loveckých, sportovních a obranných zbraní. Základní informace o bezpečnosti práce v laboratorním provozu,v balistické zkušebně a na střelnici.

Literatura

Macko, M. a kol.: Měření a zkoušení zbraní. Skriptum VŠB-TU Ostrava, 2006.Böhm, J.; Radouch, V.; Hampacher, M.: Teorie chyb a vyrovnávací počet, Geodetický a kartografický podnik Praha 1990 Fajt, V. : Elektrická měření, SNTL Praha 1987

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Martin Macko, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Martin Macko, CSc.Ing. Jozef Škvarek, CSc.Ing. Roman Vítek, Ph.D.