Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spalovací motory (Spalmot)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Spalmot - Spalovací motory, Fakulta strojní, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V předmětu Spalovací motory se studenti seznámí se základy teorie,konstrukce a provozem spalovacích motorů prosilniční a železniční dopravu a stacionárních agregátů pro energetiku.

Osnova

1. Paliva a spalování. Paliva pro spalovací motory. Vlastnosti paliv. Antidetonační prostředky. Základy spalování.Statika spalovacího procesu.2. Kinetika spalovacího procesu. Průběh spalování v motorech zážehových a vznětových. Princip práce spalovacíhomotoru. Ideální oběhy, p-v a T-s diagram. Teoretický výkon, tepelná účinnost ideálních oběhů.3. Idealizované oběhy. Průběh a postup výpočtu. 4. Pokračování.5. Skutečné oběhy. Indikátorové diagramy. Popis průběhu. Skutečný výkon a účinnosti. Měrné parametry motorů. Tepelnábilance motoru.Využití odpadního tepla.6. Motory s přeplňováním. Způsoby . Indikátorový diagram a porovnání.7. Provozní vlastnosti spalovacího motoru a hnaného agregátu. Provozní charakteristiky, rychlostní, zatěžovací.Charakteristiky stacionárních motorů. Rychlostní charakteristiky motorů pro mobilní motory. 8. Souvislost mezi točivým momentem motoru a zatěžovacím momentem hnaného stroje. Trakční charakteristiky motorovýchlokomotiv. Hospodárnost provozu. Snižování spotřeby paliva9. Konstrukce bloku, válce, pístu, klikový mechanizmus. Rozbor silových a dynamických účinků na klikový mechanizmu..10. Příprava paliva. Karburátory, vstřikovací zařízení u zážehových a vznětových motorů. Směšovače u plynovýchmotorů Zapalování směsi paliva se vzduchem. Zapalovací zařízení, seřizování. 11. Rozvody spalovacích motorů. Kruhový diagram.Regulace výkonu, požadavky, způsoby, hospodárnost provozu. Pomocnázařízení. Chlazení a mazání.12. Konstrukce automobilových a železničních motorů. Konstrukce stacionárních motorů v energetice. Kogeneračníjednotky. Údržba motorů. Wankelův motor. Motory s vnějším spalováním.13. Zkušebnictví a seřizování motorů..Emise spalovacího motoru, vliv na životní prostředí. Tvorba CO, NOx a HC.Těžké kovy. Snižování emisí. Katalyzátory. Legislativa.

Literatura

[1]Trnka, Urban: Spalovacie motory I. Vydavatelství Alfa Bratislava , 1992.[2]Kysela,Tomčala:: Spalovací motory I. Skripta. Katedra energetiky VŠB. 2003.[3]Kysela,Tomčala:: Spalovací motory II. Skripta. Katedra energetiky VŠB. 2004.

Požadavky

Předmět nemá žádné korekvizity.

Garant

doc. Ing. Jiří Míka, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Míka, CSc.