Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technická estetika (TeE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TeE - Technická estetika, Fakulta strojní, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět poskytuje základní informace z oblasti technické a průmyslové estetiky, estetiky krajiny a dále poskytujepřehled základních pojmů estetiky a výtvarného umění. Příklady estetického řešení a vývoj výtvarného umění jsouilustrovány stručným přehledem dějin výtvarného umění. Těžiště předmětu představuje průmyslový design, technickáestetika, uplatnění estetických zásad v této oblasti – barva, písmo, návrh pracovních nástrojů, strojů a přístrojů,estetika pracovního prostředí. V oblasti estetiky krajiny je pozornost zaměřena na kulturní krajinu vytvářenoučlověkem.

Osnova

1) Estetika, základní pojmy, estetická funkce, norma a hodnota. 2) Estetické parametry vzhledu.3) Estetické parametry materiálu.4) Přehled technik výtvarného umění.5) Grafické techniky.6) Přehled vývoje výtvarného umění ve světě a v českých zemích, 1. část.7) Přehled vývoje výtvarného umění ve světě a v českých zemích, 2. část.8) Technická estetika, člověk jako míra věcí.9) Barva v designu.10) Písmo v designu. Užitá grafika.11) Design pracovních nástrojů, strojů a přístrojů.12) Estetika pracovního prostředí.13) Příroda jako zdroj estetických hodnot, estetika kulturní krajiny.14) Estetika a funkce městského prostředí.

Literatura

JOHÁNEK, T. et al. Technická estetika a kultura strojírenských výrobků. 2. vyd., Praha: SNTL – vydavatelství technickéliteratury, 1971, 256 s.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Konstantin Raclavský, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Konstantin Raclavský, CSc.