Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technická mechanika v letectví (TMLET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TMLET - Technická mechanika v letectví, Fakulta strojní, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Naučit studenty základní zákonitosti a principy technické mechaniky z hlediska jejich využití v letectví. Získanépoznatky umět uplatnit při řešení problémů a konkrétních úkolů technické praxe.

Osnova

1. Skládání a rozklad sil, silová soustava o společném působišti sil v rovině, nahrazení a rovnováha.2. Moment síly, silové dvojice, obecná rovinná silová soustava, nahrazení a rovnováha. 3. Těžiště čar, ploch a těles, Guldin-Pappovy věty.4. Rovnováha tělesa.5. Statické řešení soustav těles.6. Přímé nosníky, zjištění vnitřních statických účinků.7. Pasivní odpory v technické praxi.8. Kinematika a dynamika bodu.9. Základní věty dynamiky bodu.10.Kinematika a dynamika posuvného pohybu tělesa.11.Kinematika a dynamika rotačního pohybu tělesa.12.Kinematika mechanismů s konstantními převody.13.Dynamika mechanismů s konstantními převody.14.Základy teorie technického kmitání.Otázky ke zkoušce:STATIKA1.Silové soustavy, třídění a nahrazování.2.Rovnováha silových soustav.3.Moment síly k bodu,ose,momentová věta.4.Silové dvojice, operace se silovými dvojicemi.5.Těžiště čar, ploch a těles. Guldin-Pappovy věty.6.Stupně volnosti a rovnováha tělesa v rovině.7.Stupně volnosti rovinné soustavy těles, statická určitost a neurčitost.8.Statické řešení soustavy těles metodou uvolňování.9.Řešení vnitřních statických účinků u nosníků. Schwedlerova věta.10.Pasivní odpory.KINEMATIKA1.Křivočarý pohyb bodu.2.Zvláštní případy pohybu bodu.3.Definice a řešení posuvného pohybu tělesa.4.Definice a řešení rotačního pohybu tělesa.5.Kinematika mechanismů s konstantními převody.DYNAMIKA1.Dynamika hmotného bodu,základní a vlastní pohybová rovnice.2.Základní věty dynamiky hmotného bodu. 3.Dynamika posuvného pohybu tělesa. 4.Dynamika rotačního pohybu tělesa.5.Dynamika mechanismů - metoda uvolňování.6.Dynamika mechanismů - metoda redukce.7.Volné kmitání netlumené a tlumené.8.Vynucené kmitání.9.Amplitudová a fázová charakteristika.

Literatura

1. HORYL, Statika a dynamika, skripta VŠB Ostrava, 19962. ONDROUCH, ŠŇUPÁRKOVÁ, Příručka statiky s příklady, skripta VŠB OSTRAVA, 19863. Podešva, Základy mechaniky, skripta VŠB Ostrava, 20044. Juliš,Tepřík,Slavík : Statika, Praha, SNTL 1987

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Jaroslav Zapoměl, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Petr Horyl, CSc., dr.h.c.Ing. Zdeněk Poruba, Ph.D.prof. Ing. Jaroslav Zapoměl, DrSc.