Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Únava materiálu (UM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UM - Únava materiálu, Fakulta strojní, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit budoucí výpočtáře se základními poznatky týkající se únavy materiálu. V úvodních přednáškáchjsou studenti seznámeni se základy lineární elastické lomové mechaniky; v dalším studiu je pozornost věnována problematicevysokocyklové únavy materiálu.

Osnova

1.Iniciátory lomů těles.Pojem konstrukční a strukturní vrub.2. Napjatost v okolí konstrukčních vrubů. Teoretický součinitel napětí, poměrný a bezrozměrný gradient napětí.3. Lineárně-elastické řešení napjatosti před čelem trhliny4. Faktor intenzity napětí, výpočet pro jednotlivé zátěžné módy5. Křehký lom. Základní mechanické vlastnosti materiálů. 6. Základy lineární elastické lomové mechaniky. Kriterium faktoru intenzity napětí, Griffithovo kriterium, Sihovokriterium.7. Únavový lom. Wohlerův diagram.8. Únavové křivky. Faktory ovlivňující mez únavy.9. Vliv středního napětí na únavovou pevnost. Smyčkové diagramy10. Vliv vrubu na mez únavy. Součinitel vrubu.11. Únava materiálu při víceosé napjatosti.12. Stanovení bezpečnosti vůči mezi únavy při kombinovaném namáhání13. Přístupy pro predikci životnosti ve vysokocyklové únavě. Přehled modulů k únavě.14. Únava materiálu při teplotním namáhání.

Literatura

[1]KUČERA,J. Úvod do mechaniky lomu. Nestabilní lom ocelových těles při statickém a dynamickém zatěžování. 1. vyd. Ostrava : VŠB-TU,0006. 297 s. ISBN 80-248-1268-1 [2]KUČERA,J. Stručný úvod do mechaniky lomu. II část. Únava materiálu. 1. vyd. Ostrava : VŠB-TU, 1994. 107s.ISBN 80-7078-244-7

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Jan Fuxa, CSc.

Vyučující

Dr. Ing. Ludmila AdámkováIng. Martin Fusek, Ph.D.