Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vibrační diagnostika (VIBDI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VIBDI - Vibrační diagnostika, Fakulta strojní, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student bude znát, jak se jednotlivé závady strojů projevují ve spektru vibrací, bude schopen tato spektra naměřit,analyzovat a na základě této analýzy bude schopen identifikovat stav stroje a rozpoznat běžné typy závad. V případězjištění závady bude schopen posoudit závažnost stavu a rozhodnout o dalším vhodném postupu (provoz do plánovanéodstávky, okamžité odstavení apod.) a o nutných opatřeních (výměna ložiska, vyvážení nebo ustavení stroje apod.).Student bude schopen aplikovat metodu provozního vyvažování v jedné rovině.

Osnova

1. Technická diagnostika, účel a prostředky2. Vibrační diagnostika rotačních strojů. Celkové vibrace, způsoby měření, hodnocení dle ČSN ISO.3. Snímače vibrací: akcelerometry a bezdotykové snímače výchylky – princip, použití a vliv uchycení na charakteristiky (dle ČSN ISO resp. dle API).4. Frekvenční analýza, FFT, realizace DFT v analyzátoru. Základní chyby a jejich řešení. Nastavení: rozlišení, oken, průměrování, spouště.5. Diagnostika závad strojů s využitím analýzy spekter a trendů. Základy práce s databázovým programem pro detekci vznikající závady. Provozní vyvažování.6. Měření vlastních frekvencí částí strojů včetně uložení.7. Diagnostika valivých ložisek a rotoru na kluzných ložiskách.8. Diagnostika elektromotorů, analýza napájecího proudu.9. Zviditelnění provozních tvarů kmitu.10. Monitorování strojů s využitím periodického systému nebo on-line systému.

Literatura

http://www.337.vsb.cz/materialy/BilosovaVIBDI_skripta.pdf[1] TŮMA, J. Zpracování signálů získaných z mechanických systémů užitím FFT. Praha: Sdělovací technika, 1997. 173 s.[2] RANDAL, R. B. Frequency Analysis, Bruel and Kjaer. 1987. 344 s.[3] FRYML, B.- BORŮVKA, V. Vyvažování rotačních strojů v technické praxi. Praha: SNTL, 1962. 237 s.[4] Helebrant, F., Ziegler,J.:Technická diagnostika a spolehlivost II, Vibrodiagnostika, skripta VŠB-TU, Ostrava 2004, ISBN 80-248-0650-9 [5] Vybrané normy ČSN - ISO (10816-1 až 6, 7919-1 až 5, 5348, 13373-1, 13380, 17359, 1940-1,13342

Požadavky

Žádné

Garant

Mgr.Ing. Alena Bilošová, Ph.D.

Vyučující

Mgr.Ing. Alena Bilošová, Ph.D.