Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Finanční účetnictví II (FU II)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FU II - Finanční účetnictví II, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získané znalosti:- student bude znát podvojné účetnictví pro podnikatele, dále bude mít i základní informace o mezinárodních účetníchstandardech (IAS/IRFS), direktivách EU a US GAAP.Získané dovednosti:- posluchač bude umět účtovat o dlouhodobém hmotném a nehmotném majetku, dlouhodobém finančním majetku, krátkodobémfinančním majetku, zásobách, zúčtovacích vztazích, na kapitálových účtech, o nákladech, výnosech a výsledku hospodaření.Dále bude umět využít informace z podvojného účetnictví pro podnikatele v rozhodovacích procesech podnikatelskýchsubjektů.

Osnova

1/ Dlouhodobý hmotný a nehmotný majetek - účtování o pronájmu, operativní a finanční leasing, účtování u nájemcea pronajímatele, nájem podniku nebo části podniku, opravné položky.2/ Zásoby - účtování zásob z vlastní výroby, opravné položky k zásobám. 3/ Dlouhodobý finanční majetek - cenné papíry a vklady, půjčky. 4/ Finanční účty - krátkodobý finanční majetek (majetkové cenné papíry, dlužné cenné papíry), reálná hodnota, účtovánío krátkodobých finančních výpomocích. 5/ Zúčtovací vztahy - účtování pohledávek z obchodních vztahů, smluvní pokuty a úroky z prodlení, postoupení pohledávek,započtení pohledávek a závazků, opravné položky zákonné a tvořené z důvodu opatrnosti, odpis pohledávek, účtovánísměnek, opce a opční listy.6/ Opravné položky k pohledávkám. 7/ Přechodné účty aktiv a pasív (časové rozlišení nákladů a výnosů a dohadné položky).8/ Účetní operace v zahraniční měně. 9/ Kapitálové účty a dlouhodobé závazky - základní kapitál (jeho zvyšování a snižování), kapitálové fondy, fondyze zisku, převedené výsledky hospodaření, výsledek hospodaření ve schvalovacím řízení. 10/ Rezervy - tvorba a čerpání rezerv, rezervy zákonné a ostatní, daňové hledisko použití a tvorby rezerv, dlouhodobébankovní úvěry a závazky. 11/ Náklady a výnosy - účtování vybraných případů - účtování provozních nákladů a výnosů, účtování finančních nákladůa výnosů, účtování mimořádných nákladů a výnosů. Analýza nákladů z hlediska daně z příjmů. 12/ Daně z příjmů a převodové účty - rozdíly mezi daňovým základem a výsledkem hospodaření zjištěným v účetnictví,účtování daně z příjmů z běžné činnosti - splatné a odložené a daně z příjmů z mimořádné činnosti - splatné a odložené.13/ Konsolidovaná účetní závěrka. 14/ Stručná charakteristika světového účetnictví (direktivy EU, Mezinárodní účetní standardy - IAS/IFRS, US GAAP).

Literatura

[1] Buchtová, J.: Programová učebnice Podvojné účetnictví pro podnikatele včetně základů, MIRAGO Ostrava, 2004,10. vydání.[2] Buchtová, J.: Sbírka řešených příkladů z podvojného účetnictví pro podnikatele, MIRAGO Ostrava, 2008, 5. vydání.[3] Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, v platném znění. [4] Vyhláška MF ČR č. 500/2002 Sb., k podvojnému účetnictví pro podnikatele v platném znění. [5] České účetní standardy pro podnikatele v platném znění.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Jana Buchtová, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jana Buchtová, CSc.Ing. Stanislav KubicaIng. Andrea Sikorová, Ph.D.